V Hondurasu armáda obsadila televizi a rádio

New York/Tegucigalpa - Nezvyklý projev si vyslechli delegáti Valného shromáždění OSN. Z mobilního telefonu své ministryně zahraničí k nim promluvil svržený honduraský prezident Manuel Zelaya. Ten se před týdnem nečekaně vrátil do vlasti, odkud jej na konci června vyhnal státní převrat, a ukrývá se na brazilském velvyslanectví. Stávající vláda, která podle Zelayi nastolila v Hondurasu fašistický režim, zatím ignoruje výzvy mezinárodního společenství, aby s ním zahájila dialog. Pučistická vláda navíc nařídila armádě obsadit dvě nejvýznamnější honduraská média, učinila tak jen několik hodin po vydání dekretu omezujícího občanské svobody.

Armáda dnes na rozkaz Zelayova rivala Roberta Michelettiho obsadila časně ráno Radio Globo a televizní stanici 36. Právě tyto sdělovací prostředky v posledních týdnech často vysílaly poselství svrženého prezidenta Zelayi. Vojáci násilně ukončili jejich program. 

Mluvčí prozatímní vlády Rene Zepeda řekl, že k tomu došlo na základě nového vládního dekretu umožňujícího zavřít sdělovací prostředky „ohrožující mír a veřejný pořádek“. Kromě toho dekret také zakazuje nepovolené shromažďování lidí a umožňuje policii zatknout bez zatykače každého, „kdo ohrožuje svůj vlastní život nebo život jiných“. Od červnového puče totiž v ulicích demonstrují tisíce lidí za návrat prezidenta Zelayi do funkce. 

Manuel Zelaya dnes vyzval mezinárodní společenství, aby neprodleně reagovalo na situaci, protože ta by mohla vést i k jeho zmizení. Včera zase žádal krajany, aby dnes vyrazili na pochod na hlavní město a zahájili konečnou ofenzivu proti pučistické vládě. 

Zelaya byl svržen při vojenském převratu 28. června. Před týdnem se tajně vrátil z kostarického exilu a uchýlil se na diplomatickou půdu brazilské velvyslanectví, protože mu ve vlasti hrozí zatčení.

Vydáno pod