V KLDR se opět sešly rozdělené rodiny

Pchjongjang - Asi 430 Jihokorejců se dnes vydalo do sousední komunistické KLDR k dalšímu ze setkání rozdělených korejských rodin. Jihokorejská média současně dnes informovala, že pětasedmdesátiletý muž, který po dlouholetém snažení znovu ke schůzce se svými příbuznými vybrán nebyl, spáchal sebevraždu.

Od roku 2000 mělo příležitost sejít se se svými příbuznými více než 16 200 Korejců z rozdělených rodin. Dalších 3 740 se mohlo zúčastnit setkání s příbuznými prostřednictvím videokonference.

Jde však jen o malou část rodin, které byly rozděleny v roce 1945 po vzniku dvou Korejí či posléze po jejich vzájemném ozbrojeném konfliktu v 50. letech minulého století.

Jižní Korea vybírá kandidáty na účast ve schůzkách prostřednictvím loterie, v Severní Koreji jsou účastníci pravděpodobně vybíráni podle jejich věrnosti straně.

Muž, kterého nevybrali, skočil pod metro

Pětasedmdesátiletý muž, který o setkání léta usiloval a znovu nebyl mezi vyvolenými, spáchal v pondělí sebevraždu skokem pod přijíždějící metro poblíž jihokorejské metropole Soulu, uvedla televize YTN. Jde údajně o muže, který na jih utekl během korejské války a svou rodinu nechal na severu.

Poslední, šestidenní kolo setkávání korejských rodin začalo v sobotu v severokorejském příhraničním letovisku Kumgang v Diamantových horách. První skupina více než 120 Jihokorejců tam pobyla do pondělí, druhá skupina asi 430 obyvatel Jižní Koreje tam odcestovala dnes.

Setkání rozdělených korejských rodin
Zdroj: ČT24