Úřad viceprezidentky USA ji minul, snad uspěje jako spisovatelka

Washington – Příznivci bývalé aljašské guvernérky a neúspěšné kandidátky na úřad viceprezidentky USA Sarah Palinové si v kalendáři mohou červeně označit 17. listopad. Právě v tento den totiž vyjdou čtyřsetstránkové paměti této republikánské političky, která o sobě v dobrém i ve zlém dala hodně slyšet před loňskými prezidentskými volbami v USA. Příjmy z knihy odborníci odhadují na několik milionů dolarů.

Podle Jonathana Burnhama z nakladatelství HarperCollins se bývalá aljašská guvernérka pustila do psaní s opravdovým zápalem a memoáry dokončila pouhé čtyři měsíce po podpisu smlouvy. Kniha prý odhaluje fascinující detaily ze zákulisí a nakladatelství objednalo 1,5 milionu výtisků prvního literárního díla političky, které původně mělo vyjít až na jaře příštího roku. „V médiích a na webu se toho o mně tolik napsalo a napovídalo, že tohle pro mě bude skvělá šance, abych bez příkras vyprávěla svůj příběh, o což mě mnoho lidí žádalo,“ vysvětlila své motivy 45letá absolventka žurnalistiky na univerzitě v Idahu. Jejím cílem je prý také očistit vlastní rodinu od pomluv, které se během loňské předvolební kampaně na její adresu vyrojily.

Sarah Palinová se jako první žena ujala úřadu guvernérky Aljašky v roce 2006, úřad předala letos v červenci. Ještě před rokem ji nikdo příliš neznal. Na politické výsluní se dostala poté, co si ji republikánský kandidát John McCain vybral do boje o prezidentský úřad jako kandidátku na viceprezidentku.

Během volební kampaně byla matka pěti dětí často terčem kritiky kvůli svým leckdy hvězdným manýrám, několika faux pas a omezeným znalostem a zkušenostem - zejména v oblasti mezinárodní politiky. Úspěšně čelila také kauze Troopergate, v níž šlo o údajně neoprávněný vyhazov šéfa pro vnitřní bezpečnost Aljašky Waltera Monegana. Navzdory všem přehmatům se ale o aljašské političce spekuluje jako o možné republikánské kandidátce na úřad prezidenta v roce 2012.

  • Sarah Palinová se loučí s funkcí guvernérky státu Aljaška. autor: ČT24, zdroj: ČTK/AP http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/11/1010/100949.jpg
  • Sarah Palinová zdroj: ČTK http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/5/448/44768.jpg