Švédská vrtulníková loupež z minulého týdne byla rekordní

Stockholm – Téměř 170 milionů českých korun (67 milionů švédských) ukořistili v přepočtu pachatelé švédské „vrtulníkové“ loupeže z minulého týdne. Ačkoli původní odhady hovořily o částce v řádech stovek milionů švédských korun, jde i tak o největší loupež peněz v hotovosti ve švédské historii. Při dosud rekordních loupežích bylo v letech 2000 a 2002 ve Stockholmu ukradeno 36 a 43 milionů švédských korun. Policie však údaj o výši částky zveřejněný deníkem Dagens Industri oficiálně nepotvrdila a na poskytování konkrétních informací o loupeži i o osudu ukradených peněz je stále skoupá.

Policie zatím při vyšetřování případu zadržela při útěku ze země šest osob. Za loupeží údajně stojí čtyřicetiletý Srb s bohatým trestním rejstříkem, který žil v minulosti ve Švédsku.

„Velká vrtulníková loupež“ byla provedena v bezpečnostním terminálu Västberga u švédské metropole. Lupiči použili ukradenou helikoptéru, s níž přistáli na střeše objektu. Dovnitř se pak dostali pomocí výbušnin a okamžité policejní sledování při útěku znemožnili tím, že do hangáru s policejními vrtulníky nastražili fingovanou bombu. Stroj použitý ke zločinu byl později nalezen opuštěný nedaleko Stockholmu.

Švédská policie našla vrtulník, s jehož pomocí přepadli zloději stockholmskou bezpečnostní agenturu G4S
Zdroj: ČT24
Vydáno pod