De Villepin popřel u soudu vinu v aféře Clearstream

Paříž - U soudu v Paříži dnes vypovídal hlavní obviněný v aféře Clearstream - expremiér Dominique de Villepin. Ten podle obžaloby stojí za pět let starým falešným seznamem 200 lidí, kteří údajně brali úplatky za ilegální prodej zbraní. De Villepin dnes jakékoli své pochybení kategoricky vyloučil. Řekl, že seznamy nikdy neviděl. De Villepin je souzen s dalšími čtyřmi obviněnými a v žalobě je označen za hlavního strůjce aféry.

V té jde o falešný seznam 200 lidí, kteří údajně přes společnost Clearstream brali úplatky za prodej francouzských fregat Tchaj-wanu. Na seznamu se objevil i předseda Mezinárodního měnového fondu Dominique Strauss-Kahn, herečka Laetitia Casta nebo Nicolas Sarkozy. 

De Villepin, který byl v době propuknutí aféry ministrem zahraničí a později vnitra, je obviňován, že dal jednomu z dalších čtyř obžalovaných pokyn, aby seznamy poslal vyšetřujícímu soudci, i když věděl, že jsou falešné. Chtěl tak údajně poškodit Sarkozyho právě v době, kdy se rozhodovalo, koho vyšle jejich vládní strana Svaz pro lidové hnutí (UMP) jako svého kandidáta do prezidentských voleb. 

Pokračuje proces k aféře Clearstream (zdroj: ČT24)

De Villepin ale dnes před soudem v Paříži popřel podíl na údajném pokusu zdiskreditovat svého vnitrostranického soupeře Sarkozyho. Zároveň popřel, že by se na této údajné manipulaci z roku 2004 jakkoli podílel tehdejší prezident Jacques Chirac. 

Pokud se de Villepinova vina prokáže, může dostat řadu trestů - až pět let vězení, pokutu skoro 9,5 milionu korun a zákaz výkonu státní funkce na 10 let. Ve Francii se v souvislosti s kauzou hovoří o procesu desetiletí. Verdikt se očekává nejdříve koncem října.