Havel varuje před autoritářstvím na východě Evropy

Berlín – Bývalý český prezident Václav Havel varuje v rozhovoru pro německý týdeník Die Zeit před vzestupem autoritářských režimů ve východní Evropě. Havel především kritizuje dnešní Rusko, kde za nejasných okolností umírají režimu nepohodlní novináři. Exprezident také dodal, že postkomunistické země včetně České republiky sice 20 let od pádu komunismu mají základní svobody, ale stále se potýkají s „porodními bolestmi“.

„Základní cíle, o něž jsme usilovali, se staly skutečností,“ řekl Havel s poukazem na to, že postkomunistické země včetně ČR dnes požívají základních svobod, mají privatizované ekonomiky a jsou součástí evropské civilizace. „To všechno ale neznamená, že neexistuje 1001 věc, s nimiž jsem nespokojen. Všechno jde mnohem pomaleji a obtížněji, než jsem doufal. Stále vězíme v porodních bolestech. Někdy i Západu život ztěžujeme a komplikujeme,“ uvedl Havel. 

Ten kritizoval i údajné mafiánské praktiky, které se objevily při privatizacích ekonomik, ale zdůraznil, že po desetiletích demoralizace tu nepomohou ani nejlepší zákony, neboť právní pořádek spočívá na pořádku morálním. 

Autoritářství je nebezpečnější než nacionalismus   

Na východě Evropy podle Havla existují tendence k nové formě „velmi rafinovaných“ autoritářských režimů, které jsou prý nebezpečnější, než kdyby se v oblasti rozšířil primitivní nacionalismus. „Formálně se vše odehrává demokraticky, mají parlament a politické strany,“ řekl Havel se zjevnou narážkou na země, jakou je dnes Rusko. Na moci se v nich prý ve vzájemné součinnosti podílejí zpravodajské služby, oligarchové a policie. 

„Jak říká ve hře francouzského spisovatele Alfreda Jarryho král Ubu: 'Nechám popravit tři spisovatele, a těch dalších 200 bude psát, co chci já.' V Rusku vidíme něco velmi podobného. Za nevyjasněných okolností zemřou tři až čtyři kritičtí novináři. Zbytek pak je nekritický,“ prohlásil dramatik a bývalý disident.