Hospodářská krize prodlužuje délku života, tvrdí vědci

Michiganu (USA) - Období hospodářské krize může mít některé velmi pozitivní dopady. Skupina vědců z Michiganské univerzity ve Spojených státech se zabývala studiem velké hospodářské krize z počátku 30. let dvacátého století. Došla přitom k závěru, že průměrná délka života Američanů se v době krize zvýšila. Zatímco v roce 1929 na začátku velké hospodářské recese byla průměrná délka života Američanů 57,1 let, o 4 roky později na konci krize to bylo 63,3 let. „Je to zjištění, které odporuje běžnému uvažování. Většina lidí si totiž myslí, že období vysoké nezaměstnanosti bývají škodlivá pro zdraví,“ říká k tomu José Tapia Granados z Michiganské univerzity.

Skupina vědců nyní tvrdí, že hospodářská krize zdraví prospívá. Když totiž méně pracujete, více odpočíváte, více se šetříte, více spíte, více času trávíte s rodinou. A kvůli nedostatku peněz přitom nezbývá na alkohol a cigarety. V době krize bylo méně úmrtí na choroby oběhového systému, selhání ledvin, nádorová onemocnění, zápal plic, tuberkulózu a na pracovní úrazy. Pouze sebevražd bylo více.

Hospodářské expanze způsobuje stres

„Naopak v období hospodářské expanze jsou podniky velice zaneprázdněné a požadují od svých zaměstnanců větší úsilí. Ti musejí pracovat rychle, více a často přesčasy. To pak způsobuje stres, konzumaci alkoholu a cigaret,“ vysvětluje Granados.

Vydáno pod