V Rumunsku se rozpadla vláda. Kvůli falšování voleb

Bukurešť – V Rumunsku se rozpadla koaliční vláda. Z kabinetu vystoupila Sociálně demokratická strana poté, co prezident schválil výměnu na postu ministra vnitra, který tato koaliční strana dosud zastávala. Ministr měl být odvolán proto, že připustil podvody v nastávajících prezidentských volbách. Premiér Emil Boc do ministerské funkce nově navrhl kandidáta ze své Demokratické liberální strany. Sociální demokraté s tím nesouhlasí.

Podle předsedy (PSD) Dana Mircey Geoany sociálnědemokratičtí ministři rezignovali „ze solidarity“ s ministrem vnitra Danem Nicou, kterého v pondělí odvolal premiér Emil Boc kvůli tomu, že nedávno připustil možnost podvodů v nadcházejících prezidentských volbách.

Liberální demokraté premiéra Boca na rozdíl od sociálních demokratů podporují kandidaturu současného rumunského prezidenta Traiana Basesca. Nicovo prohlášení z minulého týdne si mnozí vyložili jako obvinění Bocovy strany ze snah zfalšovat hlasování.

Premiér v úterý prozatímním ministrem vnitra jmenoval Vasileho Blagu z PD-L, který je blízkým spojencem prezidenta. Basescu, jenž se ve sporu snažil hrát roli prostředníka, navrhl, aby do křesla ministra vnitra usedl nezávislý politik nebo člen opoziční strany. To sociální demokraté odmítli, protože podle koaliční smlouvy měli vést ministerstvo vnitra oni. Jde o velmi vlivný resort, pod který například spadá vnitřní zpravodajská služba a který má na starosti organizaci prezidentských voleb. Má skoro 200 000 zaměstnanců.

Rumunsko prochází hlubokou ekonomickou recesí a kvůli tomu, aby mohla platit lidi zaměstnané ve státním sektoru, musela vláda požádat o půjčku od Mezinárodního měnového fondu. V uplynulých týdnech v zemi protestovali a stávkovali železničáři, soudci a někteří státní zaměstnanci.