Kvůli korupčnímu skandálu už v Polsku padají hlavy

Varšava - Polskem otřásá korupční skandál, do něhož jsou zapleteni politici z Občanské platformy premiéra Donalda Tuska. Ti zablokovali přijetí loterijního zákona, který provozovatelům hracích automatů a sázkových kanceláří nařizoval odvádět část peněz na podporu sportu, konkrétně na přípravu mistrovství Evropy ve fotbale v roce 2012. Údajně se nechali přesvědčit podnikateli z loterijní branže. Kvůli aféře byl už odvolán předseda poslaneckého klubu Občanské platformy Zbigniew Chlebowski, opozice požaduje vytvoření parlamentní vyšetřovací komise.

Jak uvedl varšavský zpravodaj ČT Miroslav Karas, byly zveřejněny odposlechy telefonátů Chlebowského s podnikatelem z loterijní branže, který ho přesvědčoval, aby se postaral o změnu v příslušném zákoně. Politik úpravy zákona slíbil. „Už rok tu věc blokuji, je to všechno moje zásluha,“ říká Chlebowski svému partnerovi na záznamu. Interní dokumenty protikorupčního úřadu včetně odposlechu zveřejnil polský list Rzeczpospolita. Podle informací deníku se přijetí zákona snažil zabránit i ministr sportu a turistiky Miroslaw Drzewiecki. Státu tak hrozila ztráta 469 milionů zlotých (2,81 miliardy korun). Zveřejnění dokumentů protikorupčního úřadu v listu Rzeczpospolita ale může mít soudní dohru. Státní zastupitelství ve Varšavě už zahájilo vyšetřování kvůli šíření tajných informací.

Premiér Tusk odmítl, že by byly ohroženy ekonomické zájmy země, nicméně Chlebowského odvolal z funkce šéfa poslanecké frakce. Podle Občanské platformy o korupci nejde, protože v dokumentech protikorupčního úřadu není řeč o nějaké odměně pro její stranické kolegy. Nejsilnější opoziční strana Právo a spravedlnost (PiS) ale případ považuje za „dalekosáhlou korupci“, její předseda a bývalý premiér Jaroslaw Kaczyński hovoří o „neslýchaném skandálu“ a požaduje, aby k případu byla svolána parlamentní vyšetřovací komise.

Telefonát Miroslava Karase (zdroj: ČT24)