Vesmírná loď Sojuz se spojila s mezinárodní stanicí ISS

Moskva - Ruská vesmírná loď Sojuz, která ve středu odstartovala z kosmodromu Bajkonur, se spojila s Mezinárodní vesmírnou stanicí (ISS). Na palubě raketoplánu je i kanadský vesmírný turista a „první klaun ve vesmíru“ Guy Laliberté. Kromě kanadského zakladatele světoznámého Slunečního cirkusu tvoří posádku Sojuzu profesionální kosmonauti Rus Maxim Surajev a Američan Jeffrey Williams. Ti na ISS vystřídají své krajany Gennadije Padalku a Michaela Barrata, kteří by měli 10. října dovézt Lalibertého zpět na Zemi. Informace přinesla agentura Reuters.

Posádka ISS se kromě dostavby a údržby stanice věnuje několika výzkumným projektům, zaměřeným na pozorování Země, zkoumání adaptace lidského organismu na stav beztíže nebo možností pěstování zemědělských plodin během dlouhodobých vesmírných letů.

Zájemci o dění na stanici ISS mohou využít internetové sítě Twitter a sledovat zprávy astronautů Nicole Stottové a Jeffa Williamse. Ve středu 21. října se zároveň bude konat interaktivní sezení, během kterého bude posádka stanice na síti Twitter 20 minut odpovídat na dotazy zájemců.