Německý soud přijal žalobu na nacistického dozorce Demjanjuka

Mnichov – Zemský soud v Mnichově dnes přijal obžalobu proti údajnému nacistickému dozorci v koncentračním táboře Sobibor Johnu Demjanjukovi. Proces s ním by mohl začít v listopadu. Demjanjuk přezdívaný také Ivan Hrozný se měl v roce 1943 údajně podílet na smrti až 28 tisíc Židů. V Německu mu hrozí až patnáctiletý trest.

Soudu se chtěl devětaosmdesátiletý Demjanjuk vyhnout údajně kvůli chatrnému zdraví. Nakonec ale německé úřady po lékařské prohlídce uznaly, že je schopen se procesu účastnit. Lékaři ale nařídili, že soud proběhne přímo ve vazební věznici a jednání v jednom dni nesmí trvat déle než dvakrát 90 minut. 

Demjanjuk byl na seznamu nejhledanějších nacistických zločinců na druhém místě. Podle hlavního vyšetřovatele německého centrálního úřadu pro objasňování nacistických zločinů je dost důkazů o tom, že jako dozorce s přezdívkou Ivan Hrozný osobně vodil v Sobiboru Židy do plynových komor. Obviněný tvrdí, že sám byl v roce 1942 jako voják Rudé armády Němci zajat. Po válce pak odešel do USA.