Chorvatsko po roce obnovilo přístupové rozhovory s EU

Brusel - Téměř po roční přestávce zahájilo dnes Chorvatsko v Bruselu přístupová jednání s Evropskou unií. Rozhovory stály od konce loňského roku kvůli chorvatsko-slovinskému územnímu sporu o námořní hranici. Obě země bývalé Jugoslávie se před několika týdny dohodly na řešení takřka 20 let trvající pře o námořní hranici, čímž se jednání opět odblokovala.

Na bruselské konferenci se uzavřelo pět z celkem 33 kapitol. Každá z nich představuje určitou oblast unijního práva, kterému musí kandidátská země uzpůsobit svůj právní řád. Počet již uzavřených kapitol tak dosáhl 12, dalších šest nových oblastí se dnes naopak otevřelo. Šéf švédské diplomacie Carl Bildt, jehož země tento půlrok EU předsedá, to označil za významný pokrok. Jak upřesnila bruselská zpravodajka ČT Barbora Šámalová, Chorvatsko chce využít vstřícnosti švédského předsednictví a uzavřít maximální počet kapitol ještě do konce roku, zbytek nejpozději do příštího července, aby země mohla do EU vstoupit v roce 2011.

Po dnešku zůstane neotevřených pět kapitol. Jde konkrétně o oblast životního prostředí, rybolovu, zahraniční a bezpečnostní politiky, hospodářské soutěže a také sektoru základních práv a justice. Mezi klíčové oblasti, na nichž musí Záhřeb zapracovat, patří reforma soudnictví a veřejné správy, boj s korupcí, zemědělství a loďařství. Problémem ale může být podle Šámalové posudek haagského Mezinárodního trestního tribunálu pro bývalou Jugoslávii (ICTY), který není se spoluprací Chorvatska spokojen. Záhřeb by měl dělat víc například při vyhledávání vojenských dokumentů, které ICTY požaduje v souvislosti se soudy s třemi chorvatskými bývalými generály. Podle Chorvatska ale některé požadované dokumenty nikdy neexistovaly, jiné byly ukradeny či zničeny.

Reportáž Barbory Šámalové (zdroj: ČT24)

Konání dnešní bruselské mezivládní konference umožnilo to, že se Chorvatsku se Slovinskem, které je od roku 2004 členem EU, podařilo najít cestu k řešení zhruba 20 let trvající pře o námořní hranici. Slovinsko od konce loňského roku přístupová jednání započatá v roce 2005, jejichž poslední kolo se uskutečnilo loni v listopadu, blokovalo.

Evropská unie
Zdroj: ČT24