MAAE vyšle jaderné inspektory do Íránu koncem října

Teherán - Zástupci Mezinárodní agentury pro atomovou energii (MAAE) provedou inspekci nově objeveného íránského jaderného zařízení 25. října. Po jednáních v Teheránu to dnes oznámil generální tajemník MAAE Muhammad Baradej. Nedlouho poté íránský prezident Mahmúd Ahmadínežád prohlásil, že mezi Íránem a MAAE nezůstává žádná nejasná otázka, a to díky „dobré spolupráci“. Dále se 19. října ve Vídni sejdou zástupci USA, Francie a Ruska, aby s Teheránem probrali možnosti a způsoby obohacování uranu v budoucnosti. Náznaky ochoty Íránu spolupracovat už přivítal Bílý dům.

Baradej novinářům řekl, že jeho jednání o podmínkách nových inspekcí v íránských jaderných zařízeních byla úspěšná. Spor o jádro může být podle něj vyřešen pomocí diplomacie a vztahy Západu a Íránu se vyvíjejí od „spiknutí“ ke „spolupráci“. „Díky dobré spolupráci mezi Íránem a MAAE byly vyřešeny důležité otázky a mezi Íránem a agenturou žádná nejasná otázka nezbývá,“ prohlásil Ahmadínežád. Také šéf Íránské organizace pro jadernou energii a viceprezident Alí Akbar Sálehí uvedl, že jednání s Baradejem byla úspěšná.

MAAE chce za tři týdny provést inspekci v zařízení na obohacování uranu, které leží nedaleko posvátného města Kómu. „Je pro nás důležité, abychom ohledně Kómu naplno spolupracovali,“ řekl šéf MAAE. Írán souhlasil s inspekcemi agentury v zařízení na čtvrteční schůzce se šesti velmocemi ve švýcarské Ženevě. Podle Baradeje je potřeba vyslat do Íránu inspektory, kteří by potvrdili, že záměry Íránu s jádrem jsou mírumilovné.

Baradej dnes dodal, že neexistuje konkrétní důkaz, že Írán usiluje v rámci svých jaderných aktivit o výrobu nukleárních zbraní. Podle Baradeje je nicméně MAAE i nadále znepokojena kvůli možnosti, že by tomu tak mohlo být.

Ochota Íránu spolupracovat je pohyb správným směrem

Ochotu Íránu spolupracovat s MAAE přivítal poradce amerického prezidenta Baracka Obamy pro otázky národní bezpečnosti James Jones. Podle něj se „nyní věci pohybují správným směrem“. USA i další světové mocnosti nicméně čekají odpovědi Íránu na dotazy Západu co nejdříve. Americká velvyslankyně při OSN Susan Riceová novinářům řekla, že USA i další země nyní s Íránem intenzivně vyjednávají. Studují prý ale zároveň možnosti, jak Írán potrestat dalšími sankcemi, pokud nebude spolupracovat.

Zástupci tří mocností a Íránu by měli 19. října ve Vídni hovořit o způsobech, jak v budoucnosti bez nebezpečí dopomoci Íránu k obohacenému uranu. Právě kvůli tomuto procesu Západ Teheránu nedůvěřuje. Domnívá se, že Írán chce vyrobit jadernou bombu.

Íránský delegát minulý týden v Ženevě souhlasil s tím, že jeho země by mohla posílat slabě obohacený uran k dalšímu obohacení do jiných zemí. Jde o uran potřebný pro výzkumný reaktor a obohacovat pro Íránce by ho mohly Rusko a Francie.

Satelitní snímek stavby zařízení na obohacování uranu
Zdroj: GeoEye Sateliite Image, IHS Jane\'s Analysis/AP Photo