Ruský novinář pronásledován kvůli antisovětské kampani

Moskva - Ruský novinář Alexander Podrabinek tvrdí, že čelí zastrašování a musí se ukrývat kvůli článku, ve kterém kritizoval sovětskou minulost. Bývalý politický vězeň ze štvavé kampaně obviňuje Kreml. Podrabinek slovně napadl moskevské úřady a armádní veterány, kteří donutili restauraci pojmenovanou Anti-Sovetskaja změnit název. Podle humanitárních aktivistů jde o širší kampaň za rehabilitaci sovětského režimu.

Na chodníku před domem Alexandera Podrabinka protestuje už několik dní asi dvacítka lidí. Členové organizace Naši obcházejí novinářovy sousedy a shánějí proti němu petiční podpisy. „Chceme Alexanderu Podrabinkovi předat naše ultimátum: aby se veřejně omluvil veteránům, aby popřel, co napsal ve svém strašném článku a aby slíbil, že nic tak odporného už neudělá,“ říká člen prokremelské organizace Gleb Krajnik. 

Novinář zmizel neznámo kam, a proto se teď skupina zaměřila na jeho manželku. „Vyhrožovali mu zabitím po internetu i telefonem. Zmizel, nevím, kde je. Teď, když se nemůžou dostat k němu, zaměřili se na mě,“ popisuje Alexandera Podrabinková. 

Ruský novinář pronásledován kvůli antisovětské kampani (zdroj: ČT24)

Všechno vypuklo kvůli restauraci pojmenované Anti-Sovetskaja. Bývalý disident Podrabinek tvrdí, že kritika padala na hlavu jen těch, kdo hájí komunistický systém. Organizaci Naši kontroluje prokremelská strana Jednotné Rusko a za kampaní podle Podrabinka stojí vláda. Ta to odmítá. 

Kritici Kremlu mluví o širším sporu o interpretaci komunistického a stalinského režimu. Od rehabilitace hudby sovětské hymny až po nedávné obnovení pozlaceného sloganu vychvalujícího Stalina v moskevském metru.