Rakousko sází na tradiční a místní potraviny - a slaví úspěchy

Vídeň - Turisté v českých regionech se v restauracích často marně shánějí po krajových specialitách. Naopak v Rakousku je situace výrazně lepší. Tamní vláda vytvořila na podporu lokálních pochoutek zvláštní program, který funguje už pátý rok a slaví úspěchy. Kulinářské zážitky totiž lákají turisty i do míst, kam by jinak nezavítali. Rakouská vláda tak ve zvláštním programu zaměřeném na tradiční speciality podporuje například výrobu a prodej moštu, alpského sýru nebo chřestu z východorakouské roviny.

„Produkty, které se ucházejí o podporu, musejí být prokazatelně historicky spojené s určitým regionem,“ říká ředitelka programu Genuss Region Österreich Barbara Klaczaková. Po celém Rakousku se v rámci programu zviditelňují místní speciality a přibývá restaurací, které nabízejí krajové pochoutky. Ministerstvo zemědělství garantuje kvalitu a to, že produkt pochází opravdu výlučně z okolních polí a farem.

„Lidé stále více hledají potraviny, které mají tradici. Proto jsme přišli s tímto programem, který v tuto chvíli už zahrnuje 113 regionálních produktů z celého Rakouska,“ informuje rakouský ministr zemědělství Niki Berlakovich. Možnost ochutnat v každém kraji něco jiného přitahuje návštěvníky.

Reportáž Jana Moláčka (zdroj: ČT24)

„Tady stojí strom, tady sedlák a tady je jeho mošt“

Mošt a podobné produkty se tak nemusí o svou budoucnost strachovat. Například dolnorakouský farmář Toni Distelberger každoročně zvyšuje odbyt svého moštu zhruba o 15 procent. „Nedovážíme nic z druhého konce světa. Tady stojí strom, tady je sedlák a tady je jeho mošt. Lidé to oceňují,“ vysvětluje Distelberger. Často stovky let stará tradice regionálních specialit je skvělým základem pro marketing. Rakousko se toho snaží maximálně využít.

Vydáno pod