Jižní Korea ví o 100 místech spojených s jaderným programem KLDR

Pchjongjang - Čínský premiér Wen Ťia-pao je na návštěvě v Severní Koreji. Včera ho vítal sám nejvyšší vůdce Kim Čong-il - ten se přitom na veřejnosti příliš neukazuje. Západ doufá, že čínský premiér přivede Pchjongjang zpátky k jednacímu stolu o jaderném programu. Jihokorejský ministr obrany mezitím řekl, že Jižní Korea ví o stovce míst v Severní Koreji spojených s jejím jaderným programem. Soul prý má prostředky k jejich zničení.

Jihokorejský ministr obrany Kim Te-jong dnes oznámil, že v KLDR evidují jihokorejské úřady asi 100 míst, které jsou spojené s jaderným programem. „Máme jejich kompletní seznam,“ prohlásil. Pokud by bylo nutné kvůli jadernému programu zasáhnout v Severní Koreji, má na to Jižní Korea dostatek prostředků, vyjádřil ministr přesvědčení.   

Ministr již dříve uvedl, že Jižní Korea ví o několika skladech jaderného materiálu svého severního souseda. KLDR má prý také jeden z největších skladů chemických a biologických zbraní. Mezi ně podle ministra patří například nemoci jako například cholera, žlutá zimnice, neštovice nebo tyfus.

V Severní Koreji je na třídenní návštěvě i čínský premiér Wen Ťia-pao, ten se včera sešel se severokorejským vůdcem Kim Čong-ilem a také se svým severokorejským protějškem Kim Jong-ilem. Po jednání pak premiér KLDR oznámil, že jeho země je ochotna jednat o svém jaderném programu.

Vydáno pod