Kvůli korupčnímu skandálu odstoupil polský ministr sportu

Varšava - Polský ministr sportu Miroslaw Drzewiecki podal demisi. Důvodem je podezření z korupce. Údajně se snažil zabránit přijetí loterijního zákona, který by do státní kasy přinesl značné prostředky na rozvoj sportu. Do korupčního skandálu jsou zapleteni i další politici z Občanské platformy premiéra Donalda Tuska. Kvůli aféře byl už odvolán předseda poslaneckého klubu Občanské platformy Zbigniew Chlebowski.

Politici se údajně nechali přesvědčit podnikateli ze sázkových kanceláří a provozovateli heren s automaty, aby zabránili přijetí loterijního zákona, který by nařizoval odvádět část peněz z příjmů z loterie na podporu sportu, konkrétně na přípravu mistrovství Evropy ve fotbale v roce 2012. Státu tak hrozila ztráta 469 milionů zlotých (2,81 miliardy korun).

Jedním z politiků zapletených do případu je i ministr sportu a turistiky Miroslaw Drzewiecki, který dnes kvůli skandálu odstoupil. „Dnes jsem se rozhodl nabídnout premiérovi Donaldu Tuskovi rezignaci. K tomuto rozhodnutí jsem dospěl zcela sám,“ řekl na dnešní tiskové konferenci Drzewiecki. Zdůraznil, že je nevinný a že by se rád do ministerského úřadu vrátil, jakmile se celý případ vyšetří.

Reportáž Miroslava Karase (zdroj: ČT24)

Občanská platforma se sice brání, že o korupci v podstatě nešlo, protože není dokázáno, zda za své jednání byli politici nějak odměněni. Nejsilnější opoziční strana Právo a spravedlnost (PiS) ale případ považuje za „dalekosáhlou korupci“, její předseda a bývalý premiér Jaroslaw Kaczyński hovoří o „neslýchaném skandálu“ a požaduje, aby k případu byla svolána parlamentní vyšetřovací komise.

Vydáno pod