Nobelovu cenu za lékařství získali tři američtí biologové

Stockholm - Letošní Nobelovu cenu za lékařství a fyziologii získali američtí biologové Elizabeth Blackburnová, Carol Greiderová a Jack Szostak za výzkum v oblasti chromozomů využitelný mimo jiné v boji s rakovinou. Udělení ceny ve Stockholmu oznámil švédský Královský karolinský lékařsko-chirurgický institut. Trio expertů bylo odměněno za práci na výzkumu enzymu telomeráza, který hraje roli v procesu stárnutí buněk a také při tvorbě rakoviny.

Biologům se při studiu nositelů genetické informace podařilo zjistit, co je příčinou smrtelnosti buněk a proč narozdíl od jiných rakovinná buňka nestárne. V 70. a 80. letech Elizabeth Blackburnová, Carol Greiderová a Jack Szostak zkoumali, proč se během dělení buněk neztratí dědičné informace. Přitom objevili enzym, který hraje roli v procesu stárnutí buněk a při tvorbě rakoviny.

Biologové zjistili, že telomery tvoří konec každého chromozomu, což je balíček dědičných informací v jádru každé buňky. Tyto čepičky chrání při dělení buňky chromozom před jeho poškozením. Při každém dělení se ale chromozom mírně zkrátí. Vědkyně později určily, že vývoj telomer ovlivňuje enzym telomeráza. „Telomeráza zkracování blokuje a navíc dokáže chromozom znovu prodloužit,“ vysvětlil člen výboru udělujícího Nobelovu cenu Rune Toftgard.

Vědci navíc přišli na to, že u většiny lidských buněk je telomeráza málo aktivní a buňky proto časem přirozeně umírají. U nádorových buněk však telomeráza působí silně a ty se pak dokáží dělit neomezeně. Díky těmto poznatkům se velká část hledání účinných prostředků proti rakovině zaměřuje na to, jak činnosti telomerázy v nádorových buňkách zabránit.

Nobelova cena za lékařství a fyziologii v hodnotě deset milionů švédských korun (přibližně 24,8 milionu Kč) je první z řady Nobelových cen, které budou tento týden vyhlášeny. Následovat ji budou v první polovině tohoto týdne ceny za chemii, fyziku, ve čtvrtek se vyhlašují držitelé Nobelovy ceny za literaturu a v pátek v Oslu za mír. Příští pondělí pak budou známa jména letošních držitelů Nobelovy ceny za ekonomii. 

Obřad předávání prestižních ocenění, peněžité odměny a zlaté medaile se uskuteční tradičně 10. prosince, v den smrti vynálezce dynamitu Alfreda Nobela v roce 1896.