Rasmussen pro ČT: Nový americký plán protiraketové obrany je krokem kupředu

Brusel – Nový americký plán protiraketové obrany je krokem kupředu a lépe ochrání všechny spojence v Severoatlantické alianci. Kromě toho bude možné jej uvést do provozu dříve než ten původní a skýtá jistotu nejlepší možné ochrany založené na nové technologii a nových zpravodajských informacích. V exkluzivním rozhovoru pro Českou televizi to uvedl generální tajemník NATO Anders Fogh Rasmussen s tím, že změnu americké strategie vítá a že ji nepovažuje za ústupek Moskvě. Dodal, že otázku nové protiraketové obrany otevře už na schůzce ministrů obrany Severoatlantické aliance koncem října v Bratislavě.

Nový plán, který nahradil předchozí americký záměr vybudovat ve střední Evropě protiraketový štít s radarem v České republice a antiraketami v Polsku, vznikne v rámci NATO, takže se k němu budou moci všichni členové aliance vyjádřit, ocenil Rasmussen. Upřesnil, že první příležitostí spojenců k diskusi o protiraketové obraně bude schůzka ministrů obrany NATO 22. a 23. října v Bratislavě. „Zařadil jsem to na program jednání, protože pokládám za důležité, aby všichni spojenci dostali příležitost vyměnit si názory na to, jak dál rozvíjet protiraketovou obranu tak, aby z ní měli prospěch všichni,“ vysvětlil.

Konec radaru v České republice nepovažuje Rasmussen za ústupek Rusku, připouští ale, že by vztahy mohl zlepšit. Moskva byla proti původním plánům na vybudování protiraketového štítu od samého počátku a hrozila odvetnými opatřeními. „Přinejmenším je teď zřejmé, že protiraketová obrana nemíří proti Rusku. Aliance už rozhodla, že bychom měli rozšířit možnost propojení protiraketové obrany Spojených států, Ruska a NATO,“ uvedl generální tajemník.

Navzdory přetrvávajícím rozdílům existují možnosti spolupráce s Moskvou

Rasmussen připustil určité neshody NATO s Moskvou - například ohledně rozšíření aliance o Gruzii a Ukrajinu. Ty by ale podle něj neměly zastínit fakt, že v mnoha oblastech čelí NATO i Rusko stejným bezpečnostním hrozbám. Ve společném zájmu je protiraketová obrana, Afghánistán, boj s terorismem, boj proti šíření zbraní hromadného ničení a proti pirátství, zdůraznil Rasmussen, který si vytyčil vztahy NATO a Ruska za jednu ze svých priorit. „S Ruskem bychom měli spolupracovat ve všech oblastech, kde máme společné bezpečnostní zájmy,“ uvedl.

Novou americkou strategii protiraketové obrany, která bude lépe reagovat na íránskou hrozbu, ohlásil 17. září americký prezident Barack Obama. Potvrdil tak rozhodnutí Spojených států zrušit plány na vybudování protiraketového štítu na území Polska a Česka. Cílem nové americké politiky bude podle prezidenta rychlejší, účinnější a pružnější obrana USA a amerických spojenců v Evropě.

Vydáno pod