Atentát na budovu OSN v Pákistánu zabil šest lidí

Islámábád - Sebevražedný atentátník se dnes odpálil v úřadu Světového programu OSN pro výživu (WFP) v pákistánském Islámábádu. Kromě sebe zabil pět zaměstnanců této humanitární agentury a zhruba desítku dalších zranil. O život přišli mimo jiné jeden Iráčan a dvě Pákistánky. K útoku se nikdo nepřihlásil, vláda ale nepochybuje o tom, že jde o odvetu Talibanu, který se prý dostává do úzkých. WFP kvůli atentátu dočasně uzavřel své úřadovny v zemi.

Cíl útoku zřejmě nebyl vybrán náhodně. Nedaleko úřadu WFP leží dům, jenž patří pákistánskému prezidentovi Ásifovi Alímu Zardárímu. Světový potravinový program byl navíc v poslední době velmi aktivní v údolí Svát. Rozdával tam pomoc dvěma milionům lidí, kteří prchli ze svých domovů před boji mezi armádou a Talibanem. Povstalci ovšem jakoukoli pomoc Západu chápou jako nepřípustné vměšování.

Analytici varují, že nový šéf pákistánských povstalců Hakimulláh Mahsúd je ještě agresivnější než jeho předchůdce Baitulláh Mahsúd, který zemřel v srpnu při útoku amerického bezpilotního letounu. Pákistánské a americké tajné služby se ještě nedávno domnívaly, že i Hakimulláh už je mimo hru, zjevně se ale přepočítaly. „Západní mocnosti si kupují lidi v chudých zemích a dělají si z nich rukojmí. Pošlapávají jejich suverenitu a nutí je dělat za ně špinavou práci,“ prohlásil Hakimulláh Mahsúd.

Šest mrtvých při útoku na budovu OSN v Islámábádu (zdroj: ČT24)

Policie našla na místě hlavu a nohy sebevražedného atentátníka, jehož věk odhaduje na 22 až 25 let. Podle pákistánského ministra vnitra Rahmána Málika útočník oblečený v uniformě polovojenských jednotek požádal ostrahu budovy, jestli může použít tamní toaletu. Ve vstupní hale pak odpálil osmikilogramovou nálož.

Budova OSN je přitom stejně jako další podobná zařízení a velvyslanectví v pákistánské metropoli z bezpečnostních důvodů mohutně opevněna a přísně střežena. Je vybavena i zařízeními na detekci kovů a nebezpečných látek. Návštěvníci úřadoven OSN v Islámábádu jsou běžně důkladně kontrolováni ve zvláštních prostorách mimo vstup do budovy.

Vydáno pod