Italský soud posuzuje trestní imunitu ústavních činitelů

Řím - Italský ústavní soud má rozhodnout o kontroverzním zákonu, který zaručuje trestní imunitu premiérovi, prezidentovi a předsedům obou komor italského parlamentu. Rozhodne-li soud o neústavnosti zákona, mohou znovu propuknout vyšetřování nevyřešených případů premiéra Silvia Berlusconiho. Ten čelí obvinění v několika kauzách, mimo jiné z uplácení svědků nebo z falšování účtů. Verdikt ústavního soudu založený na prostudování sedmi svazků o více než 3 000 stranách může být znám již dnes večer, ale může být také odložen o čtrnáct dní. K rozhodnutí je zapotřebí prosté většiny soudců, tedy osmi z 15.

Patnáct soudců ústavního soudu dopoledne vyslechlo argumenty soudů v Miláně a v Římě, které projednávaly případy, do nichž byl zapleten premiér Berlusconi. Ten sám byl zastoupen třemi právníky, kteří zdůvodnili nutnost zákona významem úřadu, který šéf vlády zastává, a zdůraznili, že se imunita vztahuje jen na dobu výkonu tohoto úřadu a že není doživotní.

Kontroverzní zákon přijal parlament těsně po Berlusconiho nástupu do jeho třetího premiérského funkčního období. Premiérovi odpůrci jsou přesvědčeni, že úprava je jen dalším způsobem, jak se chce Berlusconi vyhnout spravedlnosti. Opoziční poslanci zákon kritizovali už při schvalování v parlamentu.

Premiér mimo jiné čelí obžalobě, že svému bývalému britskému právníkovi Davidu Millsovi vyplatil tučnou sumu za falešné svědectví ve dvou procesech z devadesátých let. Nepřestává ale tvrdit, že veškerá obvinění proti němu jsou vykonstruovaná a jde o politické spiknutí opoziční levice. V minulosti proti němu bylo vedeno mnoho soudních pří souvisejících zejména s jeho obchodními zájmy. Dosud byl vždy osvobozen nebo zbaven obvinění, protože byl případ již promlčen nebo se Berlusconi těšil imunitě jako premiér.

Alfanův zákon podle kritiků odporuje principu rovnosti občanů

Zákon zajišťující imunitu vrchních státních představitelů byl v Itálii schválen už v roce 2003, o rok později ho ale zrušil ústavní soud. Nynější zákon je jeho přepracovanou verzí. Tak zvaný Alfanův zákon (podle ministra spravedlnosti Angelina Alfana) pozastavuje všechny soudní procesy proti čtyřem nejvyšším státním činitelům - prezidentovi, premiérovi a předsedům obou komor parlamentu - na dobu jejich funkčního období. To podle kritiků odporuje ústavnímu principu rovnosti občanů před zákonem.

Vydáno pod