Bývalý kostarický prezident dostal pět let za zpronevěru

San José - Soud v Kostarice vynesl trest pěti let vězení pro bývalého prezidenta Rafaela Calderóna. Podle verdiktu zpronevěřil přes půl milionu dolarů z finské půjčky na zlepšení kostarického sociálního systému a nákup lékařského vybavení pro kostarické státní nemocnice. Calderón byl ve funkci v letech 1990-1994. Peníze vrátil a tvrdí, že je dostal jako honorář za konzultační činnost. Napřesrok chce znovu kandidovat v prezidentských volbách.

Šedesátiletý politik se chce proti pondělnímu rozsudku odvolat. „Jsem nesmírně šokován,“ řekl po vynesení rozsudku novinářům. „Prohrál jsem jednu bitvu, ale budu pokračovat v boji,“ dodal. V rozsudku soudkyně Teresita Rodríguezová uvedla, že neexistují žádné důkazy, že by Calderón nějaké konzultační práce provedl.

Podle žaloby skončilo zhruba osm milionů dolarů ze čtyřicetimilionové finské půjčky v rukou osmi vládních úředníků a politiků včetně Calderóna. Žaloba pro něj žádala trest 24 let vězení. Calderón strávil pět měsíců ve vazbě v roce 2004 poté, co skandál kolem finské půjčky propukl.

Vydáno pod