Polský prezident Lisabon podepíše v řádu dnů

Varšava - Polský prezident Lech Kaczyński Lisabonskou smlouvu o reformě evropských institucí zítra nepodepíše. Původně přitom polský list Dziennik Gazeta Prawna informoval, že zítra prezident po návratu z návštěvy Rumunska dokument stvrdí. Tuto informaci ale večer vyvrátila polská prezidentská kancelář s tím, že datum podpisu ještě nebylo stanoveno.

„Ve středu není podpis možný. Prezident se do Varšavy vrátí velmi pozdě z oficiální návštěvy Bukurešti,“ řekl Mariusz Handzlik, který v prezidentské kanceláři odpovídá za mezinárodní politiku. „Neexistuje žádný tajný termín. Datum podpisu prostě ještě nebylo stanoveno. Je to ale otázka dnů, nikoli týdnů,“ dodal.

Kaczyński nejprve čekal na rozhodnutí Irů, kteří v loňském referendu dokument odmítli, v sobotním se ale jasnou většinou vyslovili pro jeho přijetí. Polský prezident původně slíbil, že svůj podpis připojí ke smlouvě v pondělí nebo v úterý. V pondělí ale jeho kancléř znejistil veřejnost prohlášením, že prezident nebude s podpisem spěchat. Vyloučil ale, že by čekal na souhlas svého českého protějšku.

Podle listu Kaczyński plánoval ještě před podpisem setkání s premiérem Donaldem Tuskem, kde měli jednat o tom, zda by pro Polsko nebylo výhodné s ratifikací vyčkat. Země by tak podle těchto údajných plánů mohla získat významnější post pro svého eurokomisaře. Po odhalení aféry kolem chystaného loterijního a sázkového zákona tento návrh padl.

„Kompromis dojednaný v tomto dokumentu je pro Polsko dobrý, prezident odkládal jeho ratifikaci, protože chtěl zdůraznit, že není možné vyvíjet nátlak na malé státy EU, jako je Irsko, ale ani na velké,“ poznamenal prezidentův mluvčí Pawel Wypych. Podle vládní Občanské platformy nemá Kaczyński jinou možnost, než podepsat, jinak by to znamenalo jeho politický konec nejen v Polsku, ale i v Evropě.

Vydáno pod