Rwandský řezník po 15 letech od genocidy zadržen

Kampala – Jeden z nejhledanějších pachatelů rwandské genocidy byl zadržen v Ugandě. Bývalý důstojník rwandské rozvědky Idelphonse Nizeyimana se měl podle policie v roce 1994 podílet na vraždách tisíců členů kmene Tutsiů, včetně někdejší královny. Během rwandské genocidy bylo zabito na 800 tisíc lidí. Nizeyimana za podíl na vraždění čelí obvinění z genocidy a ze zločinů proti lidskosti.

Nizeyimana byl během rwandské genocidy členem vlivné hutuské skupiny Akazu (malý domek), která si nepřála spolupráci s Tutsii a jež byla posléze jednou z hlavních řídících skupin genocidy. Nizeyimana byl v roce 1994 kapitánem rwandské armády, řídil zpravodajské a vojenské akce během genocidy a je obviněn také z toho, že organizoval jednotky, které se podílely na zabíjení etnických menšin. Za své činy si vysloužil přezdívku „řezník z Butare“.

Mezi Nizeyimanovy oběti z roku 1994 prý patřila i tutsijská královna Gicanda, vdova po králi Mutarovi III. Ten zemřel v roce 1959 - krátce předtím, než se Rwanda stala republikou. Podle zprávy organizace Human Rights Watch hutuští vojáci vyvlekli tehdy již osmdesátiletou královnu z jejího domu společně s dalšími několika ženami z jejího doprovodu. Před národním muzeem pak vojáci královnu i ostatní ženy zabili.

Rwandský řezník dopaden v Ugandě (zdroj: ČT24)

Podle mluvčí ugandské policie byl Nizeyimana zatčen v pondělí, poté byl převezen k Mezinárodnímu trestnímu tribunálu pro Rwandu (ICTR), který sídlí v Tanzanii. Nizeyimana patřil podle ICTR mezi desítku nejhledanějších osob. USA vypsaly odměnu za jeho dopadení pět milionů dolarů (asi 88 milionů korun).