Švýcarské úřady zamítly žádost Polanského o propuštění na kauci

Bern - Švýcarské úřady zamítly žádost filmového režiséra Romana Polanského o propuštění z vazby na kauci. Nechtějí riskovat jeho možný pokus o útěk ze země. Polanski tak bude ve vazbě dál čekat na rozhodnutí o svém případném vydání do Spojených států. Tam je už více než třicet let na seznamu hledaných lidí. Před americkou justicí uprchl v roce 1977 do Francie, když mu hrozilo vězení za pohlavní styk s 13letou dívkou.

Podle mluvčího Falca Galliho se švýcarská vláda obává, že by Polanski mohl uprchnout, pokud by vyšel z cely. Režisérovi právníci požádali o Polanského propuštění také švýcarský spolkový trestní soud. Podle Galliho se ministerstvo obrátilo i na něj s výzvou, aby žádosti o propuštění na kauci nevyhověl. Soud již dříve oznámil, že rozhodne „v příštích týdnech“.

Polanského zadržela švýcarská policie na základě mezinárodního zatykače 26. září po jeho příjezdu do Curychu, kde měl na mezinárodním filmovém festivalu převzít cenu za celoživotní dílo.

Rodina 13leté modelky, s níž měl v roce 1977 tehdy 45letý režisér sex, už tehdy žádala, aby se soud nekonal. Polanski vinu přiznal a výměnou měl dostat jen trest v délce vyšetřovací vazby. Den před verdiktem ale dostal varování, že soudce od dohody ustoupí. Utekl proto do Evropy a pohyboval se v zemích, kam na něj americká justice nemohla. Američané teď mají 60 dní na oficiální žádost o jeho vydání.