Fischer bude s Bruselem jednat o Lisabonu prostřednictvím videokonference

Brusel - Český premiér Jan Fischer dnes bude prostřednictvím videokonference jednat o Lisabonské smlouvě s předsedou Evropské komise Josém Manuelem Barrosem a švédským premiérem Fredrikem Reinfeldtem, jehož země unii v současnosti předsedá. Původně měl ministerský předseda přiletět do Bruselu, tento záměr ale překazila závada na letounu. S Barrosem se premiér osobně setká zřejmě v úterý.

Tématem jednání je Lisabonská smlouva. Některé evropské politiky znervózňuje její váznoucí ratifikace v Česku. Reformní dokument EU čeká už jen na podpisy českého prezidenta Václava Klause a polského prezidenta Lecha Kaczyńského.

Fischer se nejspíš bude snažit oba unijní představitele ujistit, že jeho vláda udělá vše, aby Klaus listinu podepsal ještě do konce letošního roku. Pokud by se tak stalo později nebo vůbec ne, Evropská unie by musela nadále fungovat podle takzvané smlouvy z Nice. Ta přitom počítá s redukcí členů Evropské komise a řada členských států niceský dokument označuje za neefektivní. Mimo jiné kvůli tomu, že EU podle něj musí přijímat mnohá rozhodnutí jednomyslně, což údajně zpomaluje rozhodovací proces v unii.

Fischer jede jednat do Bruselu (zdroj: ČT24)

Český prezident s ratifikací, kterou již schválily obě komory českého parlamentu, vyčkává na rozhodnutí ústavního soudu, který o posouzení Lisabonské smlouvy požádala skupina senátorů. Představitel polského prezidenta v úterý prohlásil, že Lech Kaczyński ratifikaci Lisabonské smlouvy potvrdí v dohledné době - je to prý „otázka dnů, nikoli týdnů“.