Uganda propustila zadrženého člena somálské vlády

Kampala - Člen somálské přechodné vlády zatčený v Ugandě je podle ugandské armády opět na svobodě. Její vojáci náměstka somálského ministra obrany zatkli v úterý večer za dramatických okolností v Kampale. Důvodem byla jeho minulost: šajch Yusuf Mohammad Siad donedávna velel islamistické frakci, která bojuje proti somálské vládě a mírovým sborům Africké unie. Ugandští vojáci tvoří asi polovinu těchto sborů. Armáda po Siadově výslechu dospěla k závěru, že pro zemi nepředstavuje hrozbu.

Obhájci lidských práv dlouho viní ugandské bezpečnostní síly z užívání nepřiměřené taktiky při zacházení s podezřelými. Podezření ugandských úřadů vzbudila soukromá cesta někdejšího vojenského vůdce somálských radikálů do Ugandy, kterou údajně provedl bez upozornění. Náměstek je nyní podle somálských úřadů na somálské ambasádě v Ugandě a své záležitosti v této subsaharské zemi podle armády bude moci dokončit.

Šajch Yusuf Mohammad Siad, známý jako Inda'ade (bílé oči), byl vůdcem radikální Islámské strany, dokud letos nepřeběhl na stranu Západem a OSN podporované somálské vlády, která však stabilitu ztratila před 18 lety. Bezvládí usnadňuje akce somálských pirátů a také působení radikálních islamistů. Mírové síly Africké unie v Somálsku (AMISOM), podporující slabou vládu, tvoří z poloviny právě ugandské jednotky.

Následky bojů v Mogadišu
Zdroj: ČT24