Kaczyński otálí s podpisem, protože připravuje slavnostní ceremonii

Varšava – Polský prezident Lech Kaczyński sice neví, kdy vlastně Lisabonskou smlouvu podepíše, až na to ale dojde, půjde o velkou akci. Polský prezident chce totiž k této příležitosti uspořádat ratifikační ceremonii. A protože jde o významnou událost, potřebuje prý na její přípravu dostatek času. Podle předsedy Evropského parlamentu Jerzyho Buzeka prezident smlouvu podpisem s největší pravděpodobností stvrdí již v sobotu.

Polský prezident Lech Kaczyński neodkládá podpis Lisabonské smlouvy kvůli politickým důvodům, řekl to dnes prezidentův mluvčí Pawel Wypych. „Chceme uspořádat oficiální oslavu,“ vysvětloval Wypych. „Smlouva je velmi důležitá. My nechceme snižovat význam této události,“ dodal mluvčí. Kancelář prý potřebuje dostatek k času k „technické přípravě ratifikace“, uvedl Wypych. Prezident by mohl dokument podepsat v paláci Belweder ve Varšavě, který hlava státu či vláda využívá pro podobné příležitosti. 

Podle předsedy Evropského parlamentu Jerzyho Buzeka však polský prezident s velkou pravděpodobností smlouvu podepíše v sobotu. Pozvání podle něj do Polska při této příležitosti byli předseda Evropské komise José Barroso, on sám a také švédský premiér Fredrik Reinfeldt, jehož země toto pololetí EU předsedá.

Deník Gazeta Wyborcza dnes také na internetu zveřejnil výzvu Kaczyńskému, aby lisabonskou smlouvu co nejdříve podepsal. „Slíbil jste, že smlouvu bez prodlení podepíšete po vyhlášení kladného výsledku irského referenda. To jste slíbil nejen nám, Polákům, ale i Evropě,“ píše se ve výzvě, pod kterou mohou zájemci připojit svůj podpis. Její autoři připomínají, že kvůli průtahům se oslabují vyjednávací pozice Polska ve věci jeho příštího eurokomisaře.