Jižní Tichomoří zasáhla tři zemětřesení, tsunami už nehrozí

Port Vila - Oblast jižního Tichomoří poblíž ostrovního státu Vanuatu dnes zasáhla tři zemětřesení o síle 7,8 stupně, 7,3 a 7,1 stupně Richterovy škály. Varování před tsunami, které platilo pro daný region, příslušné americké středisko odvolalo. O případných škodách úřady státu Vanuatu, který tvoří přes 80 ostrovů, informace nemají. Na Tuvalu, jež se rozprostírá na korálovém ostrově, několik tisíc lidí ve strachu z tsunami uteklo do výše položených míst. Lidé se shlukli v hlavním městě Funafuti u sídla vlády, což je jediná vícepodlažní budova v této zemi.

Na Americké Samoi, Havajských ostrovech a Filipínách dnes byla na krátkou dobu vyhlášena pohotovost kvůli tsunami, dočasně byly evakuovány vládní úřady a školy. Obyvatelé odlehlých Šalamounových ostrovů zaznamenali změny v přílivu a odlivu. Zemětřesení o síle 6,7 stupně udeřilo dnes také u souostroví Sulu v jihozápadní části Filipín. Ani odsud nejsou hlášeny žádné škody či zranění.

Podle odborníků je takováto série otřesů v oblasti neobvyklá. Následné otřesy lze v regionu očekávat v několika příštích týdnech.

Mike Sandiford, australský seismolog:

Na celém světě ročně zaznamenáme zhruba desítku takto silných zemětřesení, takže je to velmi neobvyklé a také alarmující.

Před deseti dny zemětřesení a vlny tsunami zasáhly tichomořský stát Samou, Americkou Samou a Tongu. O život přišlo nejméně 178 lidí, řada vesnic byla zničena.