Hongkongský golfový klub bojuje proti klimatickým změnám

Hongkong - Proti klimatickým změnám se dá bojovat už i na golfu. Dokazuje to hřiště v Hongkongu. Jako první na světě vybavilo vozítka přepravující golfisty solárními panely. Klub tím ušetří za elektřinu přes 50 tisíc dolarů ročně a u vozítek zefektnivní úsporu baterií. Do vzduchu navíc ročně půjde o 30 tun emisí uhlíku méně.

Zatímco se globální mocnosti na konferencích přetahují, kdo jak a kdy omezí emise skleníkových plynů, hongkongské golfové hřiště už má pořádný náskok. I když vedení mluví o ekologii, dalo by se i říct, že za vším jsou peníze. A cesta k nim vede přes střechy golfových vozítek. „Odhadujeme, že ušetříme 50 až 70 procent spotřeby elektrické energie a prodloužíme životnost baterií ze dvou na čtyři roky. To jsou každoroční úspory přes 51 tisíc dolarů,“ vysvětlil ředitel klubu Cameron Halliday.

Velkým úsporám odpovídá i ohromná flotila vozítek. Každou noc potřebovalo nakrmit své baterie 205 kusů. Teď je solární panely dobíjejí během jízdy, a dokonce si vystačí i se zamračeným počasím. „Když se golfová vozítka vrátí po celodenním objíždění jamek, budou i pak potřebovat dobít baterie. Díky solárním panelům ale spotřebují méně energie ze sítě a to životnost baterií prodlouží,“ přiblížil výkonný ředitel klubu William Jiu.

V Hongkongu mají golfová vozítka se solárními panely (zdroj: ČT24)

Hongkongský golfový klub odhaduje, že díky flotile ekologických vozítek do vzduchu ročně poputuje až o 30 tun emisí uhlíku méně. Nápad se solárními panely majitelům vynesl i Asijskou golfovou cenu za ochranu životního prostředí.

Vydáno pod