Řádění Meloru si v Japonsku vyžádalo první dvě oběti

Tokio - Tajfun Melor zasáhl největší japonský ostrov Honšú. O život přišli zatím dva lidé, šest desítek dalších je zraněno. Úřady varují před záplavami a sesuvy půdy. Tajfun ochromil dopravu v zemi, víc než 400 letů bylo zrušeno, na západě Japonska byl zastaven provoz rychlovlaků, uzavřeno bylo i několik dálnic. Více než 11 tisíc lidí muselo být evakuováno. V posledních hodinách spadlo až 400 milimetrů srážek, nyní se tajfun vrací z pevniny opět nad moře.

Vítr dosahoval rychlosti přes 200 kilometrů za hodinu a zasáhl hustě obydlené oblasti v centrální části ostrova. Poškozeny byly stovky domů, vítr strhával krytinu ze střech a způsobil výpadky elektřiny ve stovkách objektů. Převracel také osobní i nákladní auta, která zablokovala několik dálnic. Materiální škody jsou hlášeny i na mostech a veřejných komunikacích. Podle zpravodaje ČT Tomáše Etzlera panuje v centrální části ostrova Honšú chaos.

Automobilka Toyota pro dnešek přerušila výrobu ve všech svých továrnách v centrální části Japonska, nicméně výpadky hodlá v příštích dnech dohnat.

Meteorologové varují před nebezpečím sesuvu půdy a problémy s nánosy bahna. V roce 2004 zasáhl Japonsko ve stejném ročním období tajfun Tokage, který zabil 95 lidí, ochromil dopravu a narušil výrobu.

Melor se nyní vrací z pevniny zpět na moře a podle zpravodaje ČT Tomáše Etzlera zeslábl na tropickou bouři.

Vydáno pod