Ruskou obranyschopnost ohrožují tlusťoši i hubeňouři

Moskva – Ruskou armádu trápí nejen otylost velké části důstojníků, ale hlavně podvýživa řadových vojínů. Kvůli ní skoro 50 tisíc mladých mužů s povolávacími rozkazy nemůže podle ruského listu Trud obléci uniformu a další tisíce nováčků si vojsko bude muset rychle vykrmit, aby dosáhli váhy požadované od obránce vlasti. Loňskou prověrku fyzické zdatnosti zároveň nesplnila pětina důstojníků a generálů, skoro třetina z nich má vážné problémy s nadváhou. Pokud by měl ministr Anatolij Serďukov v úmyslu splnit hrozby vyslovené při zahájení prověrek, musel by z armády kvůli špatné fyzičce vyhodit čtvrtinu nižších důstojníků a tři čtvrtiny plukovníků a generálů.

Nyní je však palčivější opačný problém: k doplnění více než milionové armády je nyní zapotřebí 271 tisíc mladých mužů. Podzimní odvod branců do ruské armády začal tento měsíc, už na jaře ale muselo odklad kvůli podvýživě dostat 45 tisíc branců, dalších 20 tisíc nováčků po tři měsíce dostávalo dvojité porce, aby se rychle spravili. Lékaři předvídají, že s podzimním odvodem to nebude o nic lepší. „Hladových povolanců bude ve skutečnosti ještě více, ale kvůli plánu ministerstva obrany pošlou do jednotek i nemocné a brance s podváhou,“ míní Valentina Melnikovová ze Svazu výborů matek vojáků.

Ministerstvo obrany připouští, že zdravotní problémy spjaté s chronickou podvýživou trápí 170 tisíc potenciálních branců. Podle plukovníka Viktora Krasnikova, který na jaře velel hlavní lékařské komisi, někteří branci při výšce 187 centimetrů vážili jen 55 kilogramů, ačkoli podle tabulek měla váha ukázat nejméně 64 kilogramů. Ideální vojín má podle ruských měřítek měřit 180 centimetrů a vážit 63 až 74 kilogramů. Takových jedinců je však prý tak málo, že dotyční šťastlivci si vojnu odslouží v prezidentské gardě či v čestné stráži moskevské posádky. Další brance, jejichž váha, když už ne výška, odpovídá úředním tabulkám, si rozeberou speciální jednotky, výsadkáři a námořní pěchota.

Ondřej Soukup o situaci v ruské armádě (zdroj: ČT24)

Jak ve Studiu 6 vysvětlil politolog Ondřej Soukup, armáda je z 90 procent složená z venkovanů, kteří jsou na tom s výživou hůř než obyvatelé měst. Za sovětských dob mohli odvodu uniknout branci, kteří měli pod 150 centimetrů, či dlouháni přesahující dva metry, protože státní norma na šití uniforem se pohybovala pouze v tomto rozmezí. Nyní je ale rozhodnutí o jejich osudu v rukou odvodové komise.

Někteří branci se na vojně poprvé pořádně najedí

Třebaže služba vlasti není mezi mladými muži příliš populární kvůli obavám ze šikany a tvrdého drilu, někteří rodiče prý odvodové komise prosí, aby je zbavili potomka, protože ho doma nemají čím živit. „Hodně kluků se až v armádě poprvé v životě dosyta najedlo. Někteří předtím maso ani neviděli,“ tvrdí Valerij Kumekin, který slouží jako zástupce velitele jedné jednotky v okolí Moskvy. Jen loni ministerstvo obrany za extra porce pro příliš hubené vojáky utratilo 75 milionů rublů (skoro 44 milionů Kč) a letos počítá s 80 miliony.

  • Ruští branci autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/12/1163/116209.jpg
  • Ruští vojáci autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/12/1163/116216.jpg