Kaczyński stále váhá. Podepíše, nebo nepodepíše?

Varšava – Polský prezident Lech Kaczyński dál napíná Evropu. Spolu s Václavem Klausem zůstávají poslední, kdo ještě blokuje ratifikaci Lisabonské smlouvy. A polský prezident každý den po irském referendu oddaluje chvíli, kdy svůj podpis pod dokument připojí. Poslední zprávy z Polska naznačují, že by tak mohl učinit o víkendu.

„Prezident drží své slovo. Řekl, že smlouvu bez prodlení podepíše, pokud Irové řeknou 'Ano'. V neděli dokument podepíše,“ oznámil dnes šéf polského Úřadu národní bezpečnosti Aleksandr Szczyglo televizi.

Po referendu, ve kterém Irové odsouhlasili ratifikaci Lisabonské smlouvy, se ale každý den objevují zprávy, že se Kaczyński chystá dokument schválit. Vždy ale následovala informace, že se podpis odkládá. A to může nastat i v tomto případě. 

Prezidentův bratr Jaroslaw Kaczyński totiž dnes naznačil, že Lech nepodepíše smlouvu ani v neděli. „Tohle všechno jsou jenom spekulace médií. Pokud Szczyglo tohle doopravdy řekl, pak je desinformovaný. Podle toho, co vím, na podpis v neděli nedojde,“ uvedl Jaroslaw Kaczyński. 

Nejpravděpodobnější termín podpisu připadá na sobotu

Na podpis Lisabonu by ovšem mohlo o víkendu skutečně dojít. Naznačil to včera předseda Evropského parlamentu Jerzy Buzek, když českým novinářům řekl, že Kaczyński dokument podepíše v sobotu. To dnes potvrdil agentuře Reuters i prezidentův poradce. „Ceremonie podpisu se uskuteční v sobotu. Budou přítomni zahraniční hosté,“ uvedl Tomasz Brzezinski.

V sobotu by měli kvůli tomu prý do Varšavy dorazit šéf Evropské komise José Barroso, předseda Evropského parlamentu Jerzy Buzek a švédský premiér Fredrik Reinfeldt, jehož země EU nyní předsedá; slavnostní akt je plánován na poledne.

Deník Gazeta Wyborcza na internetu zveřejnil výzvu Kaczyńskému, aby Lisabonskou smlouvu co nejdříve podepsal. Doposud pod ní svůj podpis připojilo přes 860 lidí.

Kromě Polska není ratifikace u konce ještě v České republice. Dnes kvůli tomu volal prezidentovi Klausovi švédský premiér Fredrik Reinfeldt. Coby premiér předsedající země EU chtěl znát Klausův postoj.