Internetové stránky o zločincích urychlí jejich cestu za mříže

Varšava – Víc než 37 tisíc Poláků prchá před policií. Ta nyní spoléhá na veřejnost, že pomůže podezřelé odhalit a zadržet. Pomáhat v tom mají internetové stránky, kde se může každý seznámit s podrobnými údaji o všech pachatelích. Díky pomoci veřejnosti by se mohli zločinci dostat rychleji za mříže. Polská policie zadržela před několika dny muže podezřelého z vraždy, vydírání a kuplířství. Stíhala ho přitom dva roky. O místě jeho pobytu se policie ale mohla dozvědět mnohem dříve od občanů. A protože hledá ještě další podezřelé, kteří se spolu se zatčeným pachatelem dopouštěli i jiných trestných činů, chce se nyní spolehnout právě na pomoc veřejnosti.

Každý, kdo se chce v Polsku dozvědět o osobách, které stíhá policie, má nyní přístup k internetovým stránkám, na které umisťuje policie informace o stíhaných osobách. „Díky zveřejnění portrétu pachatele těžkého trestného činu může každý anonymně pomáhat při dopadení, které by jinak mohlo být zdlouhavé,“ říká Adam Rapacki, náměstek ministra vnitra. 

„Žádná policie na světě se neobejde bez pomoci občanů. Často zadržíme hledané osoby právě díky těmto informacím,“ dodává mluvčí policejního prezidia Mariusz Sokolowski. 

Reportáž Miroslava Karase (zdroj: ČT24)

Nyní by to mělo být ještě jednodušší. Na internetu jsou informace o podvodnících, zlodějích, vrazích i o organizovaném zločinu. V Polsku dnes před policií prchá 37 tisíc lidí, na které byl vydán zatykač. Policie na internetu zatím umístila fotografie a údaje asi 2 tisíc pachatelů, kteří se dopustili nejen krádeží a daňových podvodů, ale i vražd. Další jména budou pomalu přibývat, cesta zločinců za mříže by se tak mohla zrychlit.