Po Česku hrozí zavedení víz na cesty do Kanady také Maďarsku

Budapešť – Maďarsko by se po České republice mohlo stát další zemí Evropské unie, pro kterou zavede Kanada víza. Uvedla to dnes agentura MTI s odvoláním na maďarské ministerstvo zahraničí. Podle mluvčího kanadského ministerstva imigrace však v současné době Kanada neplánuje zavést pro Maďary vízovou povinnost. Ministerstvo nicméně tuto možnost do budoucnosti nevyloučilo. V první polovině letošního roku požádalo Ottawu o azyl 750 maďarských občanů.

„Maďarské a kanadské úřady měsíce spolupracují na zachování bezvízového styku pro maďarské občany. To je společný zájem obou vlád a maďarských turistů,“ uvedlo ministerstvo v prohlášení. Počet maďarských žadatelů o azyl v Kanadě v posledních měsících stoupá. Podle kanadských médií je v současné době Maďarsko zemí, z níž pochází nejvíc žadatelů o kanadský azyl.

Kanada již údajně vyzvala Maďarsko, aby podniklo opatření ke snížení přílivu žadatelů o azyl. Ottawa také nevyloučila, že by pro Maďary mohla opět zavést vízovou povinnost. „V současné době neplánujeme zavést pro Maďarsko vízovou povinnost,“ řekl mluvčí kanadského ministerstva imigrace Alykhan Velshi. Podle něj ovšem země začleněné do bezvízového styku s Kanadou vědí, že pokud nesplní podmínky Ottawy, může na ně být uvalena vízová povinnost.

Češi žádají protiopatření

Kanada už v červenci zavedla víza pro české občany poté, co se tam dožadovaly azylu tisíce Čechů - byli mezi nimi hlavně Romové. Víza Ottawa zavedla ve stejné době i Mexiku.

Rozhodnutí Kanady zavést opětovně víza pro české občany Prahu rozladilo. Obrátila se kvůli tomu o pomoc na Evropskou komisi. Pokud Kanada víza do konce roku nezruší, pak Evropská komise navrhne protiopatření. Mohlo by jít například o zavedení víz pro kanadské diplomaty cestující do Evropské unie.

Kanadská ambasáda ve Vídni
Zdroj: ČT24