Nizozemská královská rodina si užívá luxus za státní peníze

Haag – V době, kdy kvůli ekonomické krizi nizozemská vláda škrtá v rozpočtu, kde může, žádají poslanci o zmražení výdajů pro královskou rodinu. Ta si totiž, krize nekrize, žije na vysoké noze a zřejmě si nehodlá utahovat opasky. Staví si například luxusní prázdninovou vilu v Africe. Poslancům se navíc nelíbí, že státní kasa platí soukromé cesty vládními letadly a vysoké apanáže i pro královské příbuzné z druhého kolena.

„Oranžští by si měli vzít příklad ze španělské královské rodiny, která se s ohledem na globální krizi zavázala dobrovolně šetřit své výdaje,“ prohlásil dnes jeden z poslanců. 

Další pak obvinil královskou rodinu z toho, že ztratila přiměřenost. Korunní princ Willema-Alexander si totiž v Mosambiku staví luxusní prázdninovou vilu. Poslanci navíc kritizovali i to, že soukromé cesty členů královského rodu do Afriky vyjdou třikrát dráž, než doprava do běžných turistických destinací. Parlament se proto dnes shodl na tom, že celý mozambický projekt by měl být okamžitě zastaven a důkladně prověřen. 

Dalším jablkem sváru bylo využívání letadel vládní letky pro soukromé cesty členů královské rodiny. „Při státně reprezentativních příležitostech musí pochopitelně cestovat královsky,“ prohlásil opoziční poslanec Ronald van Raak. „To ale vůbec neplatí pro případy, kdy si chtějí například skočit do Paříže koupit nové boty,“ dodal.   

Poslanci proto dnes navrhli zmrazit výdaje pro královskou rodinu, zatímco vláda navrhovala pro rozpočtový rok 2009/2010 mírně tyto výdaje navýšit.