Fatah vyzývá k obraně Jeruzaléma, čekají se velké demonstrace

Jeruzalém - Strana Fatah palestinského prezidenta Mahmúda Abbáse vyzvala k demonstracím na obranu Jeruzaléma. Izrael proto posiluje bezpečnostní síly, v ulicích jsou tisíce policistů a vojáků. Protesty proti dočasnému uzavření Chrámové hory v Jeruzalémě pro arabské věřící podpoří také lidé v Praze. Sejít se mají odpoledne před izraelským velvyslanectvím.

Palestinské hnutí Fatah hájí arabský charakter Jeruzaléma. Jeho východní část chtějí za hlavní město svého budoucího nezávislého státu. Palestinci protestují proti izraelským opatřením nejen v ulicích, ale i na mezinárodní půdě. S žádostí o pomoc se na OSN obrátil palestinský ministr zahraničí.

„Informoval jsem generálního tajemníka o situaci na okupovaných územích. A především o dalších opatřeních Izraele proti Palestincům v Jeruzalémě a zásahu na Chrámové hoře. Požádal jsem ho o okamžitou intervenci, která by zabránila Izraeli v další eskalaci napětí,“ uvedl palestinský ministr zahraničí Rijád Malkí.

Fatáh vyzývá k demonstracím (zdroj: ČT24)

Spor mezi muslimy a židy o Jeruzalém se vyostřil minulý týden. Během židovských svátků zakázaly úřady arabským věřícím vstup na Chrámovou horu, která je posvátným místem pro obě náboženství. Palestinci se obávají, že je to další krok židů k úplnému ovládnutí Jeruzaléma. Střety mezi policisty a muslimy trvaly několik dní.

Izraelské úřady se připravují na modlitby v mešitách, které by mohly znovu skončit násilím. Jen na Chrámové hoře rozmístily dva a půl tisíce policistů a vojáků. Izrael si chce udržet kontrolu nad celým Jeruzalémem včetně jeho východní části, kterou obsadil v roce 1967.

Palestinský ministra zahraničí Rijád Malikí na půdě OSN.
Zdroj: ČT24
Vydáno pod