Jaderný fyzik údajně plánoval ve Francii teroristický útok

Paříž - Kvůli podezření z kontaktů na al-Káidu zadržela francouzská policie výzkumníka, pracujícího v Evropské laboratoři jaderného výzkumu (CERN) v Ženevě. V prestižním zařízení se vědci snaží vytvořit podmínky podobné Velkému třesku. Dvaatřicetiletý muž byl podle vyšetřovatelů v kontaktu s islamistickými teroristy v severní Africe. Podle vyšetřovatelů plánoval teroristický útok na území Francie.

Zadržený francouzský jaderný fyzik pracoval jako inženýr u jaderného urychlovače částic, ve čtvrtek byl ve městě Vienne (23 kilometrů jižně od Lyonu) zatčen společně se svým bratrem. Byla jim zabavena různá elektronická média a přenosné počítače, které mohli použít ke styku s teroristy. Vyšetřovatelé uvedli, že podezřelí o útocích zatím pouze uvažovali, ale nepodnikli žádné reálné kroky k jejich přípravě.

Starší z bratrů pracoval od roku 2003 u urychlovače částic CERN u Ženevy. Laboratoř ujistila, že se v rámci své práce „nemohl dostat do styku s čímkoli, co by mohlo být použito při teroristickém útoku“.

Urychlovač částic CERN, který byl uveden do zkušebního provozu před rokem, je největším zařízením tohoto druhu na světě. Dokáže urychlit pohyb částic téměř k rychlosti světla.

Vydáno pod