Videonahrávka ubití spolužáka burcuje úřady v Chicagu

Chicago – Videonahrávka zachycující pouliční rvačku teenagerů, na které spolužáci ubili šestnáctiletého studenta Derriona Alberta, donutila chicagské úřady k opatření proti chronickému násilí mládeže v ulicích města. Mladík se do konfliktu připletl náhodou, když cestou domů mířil na zastávku školního autobusu. Úřady se rozhodly investovat stovky milionů dolarů do bezpečnostních opatření.

Během útoku, natočeného na mobilní telefon jednoho z přihlížejících, udeří jeden z „bitkařů“ mladého studenta dřevěnou tyčí do hlavy. Ten následkem rány padá na zem, při pokusu vstát je sražen znovu a ležící na zemi zasypán kopanci. Server CNN zmiňuje vyjádření vyšetřujících policistů, kteří konstatovali, že přes promýšlení celé řady aspektů tragédie jednoduše nevidí v jednání útočníka žádný motiv.

„Pokud tohle Ameriku neprobudí, pokud s námi nepohne ani smrt dítěte natočená na video, pak nám není pomoci,“ varoval před lhostejností úřadů ministr školství USA Arne Duncan. Derrionův případ ale není zas tak výjimečný. V každém z posledních tří let zahynula ve Spojených státech více než jedna pomyslná třída studentů.

Reportáž Martina Jonáše (zdroj: ČT24)

Podle amerických médií hrají klíčovou roli v násilných střetech teenagerů pouliční gangy. Radnice Chicaga, které ve školním násilí drží smutný primát, hodlá investovat desítky milionů dolarů do pouhých tří procent nejproblémovějších žáků. Právě do takových, které odborníci odhadli jako potenciální vrahy.

  • Arne Duncan autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/12/1168/116713.jpg
  • Násilí na školách v USA autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/12/1168/116724.jpg