V uprchlických táborech na severu Jemenu se tísní až 150 tisíc lidí

Saná - OSN vyjadřuje obavy o osud lidí, které na severu Jemenu vyhnaly z jejich domovů těžké boje mezi armádou a šíitskými povstalci. Od pátku je v Jemenu na návštěvě šéf humanitárních operací OSN John Holmes, který provádí inspekční cestu po uprchlických táborech. Boje v oblasti mezitím pokračují.

Improvizovaný uprchlický tábor v Haradu v provincii Hadža je jedním z pěti, které na severu Jemenu v posledních měsících vyrostly. Tísní se v nich sto až sto padesát tisíc lidí. Z domovů je vyhnalo poslední kolo bojů mezi jemenskou armádou a bojovníky z šíitské sekty zajditů.

I když jsou životní podmínky v táborech drsné, o základní potřeby uprchlíků je tu postaráno. Mezinárodní společenství je přesto z posledního vývoje nervózní. „Lidé, o které máme největší strach, jsou ti, kteří jsou uvězněni v oblastech, kde se bojuje. Máme velké potíže se k těmto vnitřně přesídleným osobám dostat. To je v tuto chvíli ten vůbec největší problém,“ uvedl John Holmes.  

Boje na severu Jemenu vyhnaly z domů přes 100 tisíc lidí (zdroj: ČT24)

Jemenská vláda nepouští do oblastí, kde se bojuje, vedle pracovníků humanitárních organizací ani novináře. I proto panují nejasnosti ohledně celkového počtu obětí. Mluví se o tisících včetně civilistů. Operace Spálená země, kterou armáda spustila proti rebelům z okruhu Abdulmálika Al-Húthího, trvá už dva měsíce a podle posledních zpráv to stále nevypadá na brzký klid zbraní.

„Teroristické a destruktivní živly pronikly včera večer do blízkosti vojenských základen v provincii Sa’ada. Naše bezpečnostní síly je ale zastavily a způsobily jim bolestivé a těžké ztráty. Teroristé kolem Al-Húthího přišli o víc než sto lidí a skoro tři sta dalších bylo zraněno,“ píše se v armádním prohlášení.  

Povstalci, které podle jemenské vlády podporuje Írán, nařčení z terorismu odmítají. Tvrdí, že se jen se zbraní v ruce brání proti diskriminaci ze strany většinové sunnitské společnosti. A jemenskou vládu naopak obviňují, že jde na ruku sousední Saúdské Arábii a její vahábistické ideologii.

Jemenský voják
Zdroj: ČT24
Vydáno pod