Clintonová vyzvala Írán k důslednosti v mezinárodních závazcích

Londýn – Trpělivost zbytku světa vůči slibu Íránu splnit mezinárodní závazky, které se týkají jeho nukleárního programu, nebude trvat věčně. Toto varování vůči Teheránu dnes prohlásila americká ministryně zahraničí Hillary Clintonová po londýnské schůzce se svým britským protějškem Davidem Milibandem, jak informovala agentura Reuters. Ostrovní šéf diplomacie také dodal, že Írán má v současné chvíli tu nejlepší možnost navázat příznivé vztahy se zbytkem světa.

Clintonová dnes označila nedávné setkání v Ženevě s představiteli Íránu a šesti světových mocností, kde tato muslimská země projevila ochotu spolupracovat s Mezinárodní agenturou pro atomovou energii (MAAE), za „konstruktivní začátek, po kterém musí následovat akce“.

Vyjednávání by měla pokračovat 19. října ve Vídni, kde by zástupci USA, Francie a Ruska měli s Teheránem probrat možnosti a způsoby obohacování íránského uranu v zahraničí. Inspektoři Organizace spojených národů by také 25. října měli navštívit zařízení na obohacování paliva nedaleko posvátného města Kómu.

USA a jejich spojenci se obávají, že cílem nukleárního programu Teheránu je vývoj jaderné bomby, což Írán odmítá. Clintonová je v těchto dnech na návštěvě Evropy. Dnes by se před odletem do Irska měla setkat také s britským premiérem Gordonem Brownem.

Íránský jaderný program
Zdroj: ČT24