Atentát na policejní kasárna v Miláně zranil dva lidi

Milán - Při výbuchu bomby před kasárnami policie v italském Miláně byli dnes ráno zraněni dva lidé. Bombu u vchodu hodil 35letý Libyjec, kterého předčasná exploze připravila o ruku a oko a způsobila mu těžké popáleniny v obličeji. Druhým zraněným je 23letý policista, který vjezd do kasáren střežil v budce. Jeho zranění bylo označeno jako lehké.

Napadena byla kasárna karabiniérů Santa Barbara poblíž slavného milánského fotbalového stadionu San Siro. Budova kasáren byla poškozena jen lehce. Podle italských médií byla bomba jednoduchá, zřejmě podomácku vyrobená, a měla poměrně slabou intenzitu. Libyjec ji hodil poté, co ho u vchodu do kasáren zastavila stráž.

Podle policie se Libyjec pokusil před osmou hodinou ráno proplížit do kasáren za vjíždějícím policejním autem. Byl však ostrahou zastaven a tehdy vytáhl bombu, kterou nesl v instalatérském kufříku na nářadí. Motiv činu zůstává nejasný.

Atentát na policejní kasárna v Miláně zranil dva lidi (zdroj: ČT24)

Útočníkovo jméno nebylo zveřejněno, ale jeho totožnost je prý známá. Podle médií žije v Miláně řadu let s jistou Italkou, s níž má dceru. Žena již byla vyslechnuta. Podle kontrarozvědky šlo o izolovaný čin jedné osoby, která nemá žádný záznam o kontaktech s teroristickým prostředím. Islámská společenství v Itálii dnes útok odsoudila.

Populistická strana Liga severu naproti tomu varovala, že v Itálii existuje řada islámských skupin, které jsou připraveny k útokům. Ministr práce Maurizio Sacconi oznámil, že „italský stát zostří boj proti islámskému fundamentalismu“.

Kvůli přípravě útoku na kasárna Santa Barbara byli již dříve letos zadrženi dva Maročané. Stalo se tak na základě odposlechů jejich telefonátů; sledováni byli jako osoby podezřelé z terorismu.