Netanjahu odmítl stíhání vojáků a politiků za boje v Gaze

Jeruzalém - Izraelský premiér Benjamin Netanjahu nedopustí stíhání žádného politika ani vojáka za zimní boje v pásmu Gazy. Zpráva Rady OSN pro lidská práva viní právě Izrael ze spáchání údajných válečných zločinů. Podle autorů zprávy židovský stát proti palestinským radikálům, kteří podle zprávy nesou také svůj podíl viny, použil nepřiměřené prostředky. Měsíční boje si na palestinské straně vyžádaly 1 400 obětí a na izraelské 13. Palestinská samospráva původně se zprávou souhlasila, pak se od ní distancovala, ale teď znovu prosazuje hlasování v Radě OSN. Ta pak může materiál postoupit vyšším instancím OSN a obviněným Izraelcům by pak hrozilo mezinárodní soudní stíhání za válečné zločiny.

„Pravda je právě opačná. Izraelské vedení a armáda chránily před válečnými zločiny izraelské občany. Nedopustíme, aby byli (bývalý premiér) Ehud Olmert, (bývalá ministryně zahraničí) Cipi Livniová a (ministr obrany bývalý i současný) Ehud Barak, kteří poslali naše syny bojovat, vydáni před mezinárodní soud v Haagu,“ řekl Netanjahu na úvod zimního zasedání parlamentu.

„Tato pokroucená zpráva toho pokřiveného výboru ohrožuje právo Izraele na sebeobranu, je povzbuzením terorismu a ohrožením míru,“ prohlásil rozhořčený premiér.

Zpráva obnovila debatu o ofenzivě proti Gaze, za kterou je Izrael všeobecně kritizován. Izraelci marně poukazují na to, že se k boji odhodlali po téměř každodenním palestinském raketovém ostřelování izraelského jihu. V jejich neprospěch hovoří nepoměr obětí i relativní neúčinnost palestinských raket.

Zpráva OSN kritizuje i palestinské radikály za to, že raketami ohrožovali izraelské civilisty. Palestinský radikální Hamas ale tuto pasáž materiálu kritizoval, protože svůj boj proti Izraeli považuje za oprávněnou obranu proti okupantovi.