Izraelci mu zmasakrovali rodinu. Víru v mír mu ale nevzali

Praha – Osud palestinského lékaře dojal Izrael. Při lednové izraelské invazi do pásma Gazy volal zoufalý Izzeldeen Abuelaish do izraelské televize a prosil o pomoc. Střela mu roztrhala na kusy tři dcery a neteř. Díky zásahu televizní společnosti mohla do uzavřeného palestinského města vjet sanitka a poskytnout pomoc zraněným. Ani přes tento otřesný zážitek ale Abuelaish necítí vůči Izraelcům nenávist a doufá, že smíru mezi Palestinci a Izraelem lze dosáhnout.

Tři dcery a neteř ve věku 13 až 20 let našel roztrhané na kusy. Další dvě děti utrpěly těžká zranění. Přežily jen díky akci izraelské televize, která u vojáků prosadila průjezd sanitky do jinak uzavřeného palestinského města. On přesto na Izraelce nezanevřel. „Chci, aby už nikdo na světě nemusel vidět to, co jsem viděl já. Kusy těl krásných dětí rozeseté po podlaze. Nenávist a odplata jsou špatné,“ říká Abuelaish.

Tři děti mu střela zmasakrovala jen pouhý den před uzavřením příměří a čtyři měsíce poté, co mu manželka zemřela na leukémii. „Svět je malá vesnice. Všechno je blízko, a když my k sobě budeme mít blízko, můžeme se domluvit, a proto jsem i tady v Praze,“ vysvětlil palestinský lékař a mírový aktivista na pražském Foru 2000.

Reportáž Bohumila Vostala (zdroj: ČT24)

Mnozí jeho toleranci nechápou. Jeho palestinští studenti medicíny mu vyčítali, že v izraelských nemocnicích léčil neplodnost Židovek. Nechával tak podle nich vyrůstat novou generaci izraelských vojáků. Abuelaish ale násilí odmítá a se slzami v očích říká, že on i jeho dcery byli vyzbrojeni jen láskou a nadějí.