Čeští archeologové odjedou zkoumat památky starověké Núbie

Praha - Čeští archeologové z Národního muzea budou spolu s kolegy ze Slováckého muzea v Uherském Hradišti zkoumat v súdánském údolí Nilu památky starověké Núbie. Mezinárodní expedice potrvá do 20. listopadu a s českými vědci budou spolupracovat i jejich kolegové z Archeologického ústavu v Nitře a muzea v německém Hannoveru.

Expedice bude prohledávat lokalitu Vád Bon Naga, která se nachází asi 100 kilometrů na sever od súdánského hlavního města Chartúmu. Toto místo o rozloze zhruba jeden kilometr čtvereční patří mezi nejvýznamnější archeologické lokality z období takzvaného Merojského království (3. stol. př. n. l. až 4. stol. n. l.).

Ústředním archeologickým objektem lokality je palác královny Amanišacheto, která vládla Merojskému království na přelomu letopočtů. V místě se také nachází ruiny tří chrámů, dvě rozsáhlá pohřebiště a jedna velká kruhová stavba, jejíž účel je v současné době předmětem odborných diskusí. 

Rozhovor s Miroslavem Bártou ve Studiu 6 (zdroj: ČT24)

V lokalitě už dříve krátce působily dvě archeologické expedice. V roce 1844 to byla pruská expedice vedená Karlem Richardem Lepsiem a na konci 50. let minulého století súdánská památková služba. Oba výzkumy sehrály zásadní úlohu v rozvoji poznání dějin a kultury starověké Núbie. 

Česká expedice by mohla rozluštit merojský jazyk

Lepsius v jednom z chrámů objevil podstavec pro posvátnou bárku s nápisy v egyptských i merojských hieroglyfech. Tento objev vedl k rozluštění merojského písma, merojskému jazyku ale zatím současná věda nerozumí. Šéf Národní korporace pro památky a muzea Hasan Husajn Idrís během srpnové návštěvy Česka vyjádřil naději, že by právě česká expedice mohla učinit objevy, které by mohly výrazným způsobem přispět k rozluštění merojského jazyka.   

Národní muzeum súdánskou expedicí navazuje na dlouhou tradici českých archeologických a etnografických výzkumů v nilském údolí. Do akce UNESCO na záchranu památek Núbie v první polovině 60. let minulého století se vedle Československého egyptologického ústavu Filozofické fakulty Univerzity Karlovy v Praze zapojilo i Náprstkovo muzeum asijských, afrických a amerických kultur, které je součástí Národního muzea.

Vydáno pod