Klaus v Moskvě: Na podmínce k Lisabonu trvám

Moskva – Český prezident Václav Klaus dnes v Moskvě prohlásil, že nezapomene na svou podmínku ohledně podpisu pod Lisabonskou smlouvou a že tuto podmínku nezmění. Na tiskové konferenci po dnešním jednání se svým ruským protějškem Dmitrijem Medveděvem zároveň poznamenal, že necítí potřebu vzkazovat z Moskvy politikům cokoliv, co o svém dalším postupu ohledně Lisabonu již neřekl.

„Nevidím sebemenší důvod, abych z Moskvy vysílal jakékoli signály o svých dalších krocích ohledně Lisabonu,“ řekl Klaus a dodal, že se snažil ruskému hostiteli vysvětlit svou „obavu z prohlubující se integrace EU“. Klaus v rámci Lisabonu požaduje pro Česko výjimku z Listiny základních práv EU kvůli obavám ze vznášení majetkových nároků sudetských Němců. Prezident dnes prohlásil, že nečiní nějaké „konjunkturální obstrukce“, ale je to pro něj „naprosto životně zásadní věc“.

Václav Klaus:

„Má podmínka, kterou jsem k podepsání Lisabonské smlouvy dal, je míněna naprosto vážně. Myšlenka, že bych na ni mohl v následujících dnech zapomenout, je naprosto neopodstatněná.“

Jak uvedl moskevský zpravodaj ČT Josef Pazderka, oba prezidenti na brífinku po společném jednání zdůraznili, že rusko-české vztahy se posunují do pragmatičtější a pozitivnější roviny. Klaus ocenil vztahy s Ruskem včetně rozvoje hospodářské spolupráce a společných projektů v energetice. Ekonomické vztahy s Ruskou federací označil za velmi významné. „Jsem rád, že se řada věcí daří,“ řekl o kontraktech, které mají být během dnešního dne podepsány mezi českými a ruskými podniky. Pokud jde o ruský zájem zúčastnit se dostavby Temelína, Klaus poznamenal, že „je dobře, že se významná ruská firma snaží podílet na dalším pokračování jaderné energetiky v ČR“.

Prezidenti chtějí podle svých slov klást důraz na rozvíjení vzájemných kulturních a obchodních vztahů. Klaus Medveděva pozval do Prahy, ruský prezident pozvání přijal. Oba politici jednali také o plánech americké protiraketové obrany nebo o Íránu. Program Klausovy návštěvy pokračuje přednáškou na Moskevské státní univerzitě, kde prezident představí studentům svou knihu Modrá, nikoliv zelená planeta, jejíž ruské vydání prý financoval ropný koncern Lukoil.

Během Klausovy návštěvy by měly být uzavřeny kontrakty za zhruba 17,6 miliardy korun. Kromě kontraktu brněnské skupiny ALTA s magnitogorským hutním kombinátem za půl miliardy dolarů se firma PSJ chystá stavět obchodní centrum v Rjazani, společnost Block farmaceutický závod u Petrohradu, Chemoprojekt má spustit výrobu kyseliny dusičné a amoniaku v Dzeržinsku a vojenský podnik LOM se má zapojit do modernizace a oprav ruských vrtulníků Mi zařazených do výzbroje armád NATO.

Medveděv: Konspirativních představ je třeba se zbavit

Ruský prezident Dmitrij Medveděv dnes po setkání s Klausem popřel zprávy o sílících aktivitách ruské rozvědky v České republice. Na zájem ruských služeb o ČR už dříve upozornily české bezpečnostní služby. Podle Medveděva ale jde o „spiklenecké teorie z dob studené války“. 

„Život by byl nudný bez spikleneckých teorií a konspirace zvláštních služeb,“ zažertoval na tiskové konferenci Medveděv. „Ruská federace nemá tento problém, u nás se nepíše, že by se na našem území aktivizovaly české tajné služby. Tato hrozba neexistuje. Soudím, že to, co se nyní probírá na stránkách českých sdělovacích prostředků, je také spleť konspirativních představ, pocházejících ještě z dob studené války, a toho je třeba se zbavit,“ prohlásil také ruský prezident. 

Letos v létě informovala česká média o tom, že Česko vyhostilo kvůli údajné špionáži dva ruské diplomaty. Oficiálně však tyto informace nebyly potvrzeny.