Výbuchy v Pákistánu zabíjejí i přes ofenzivu proti povstalcům

Islámábád - I přesto, že pákistánská armáda zahájila rozsáhlou ofenzivu, pákistánští povstalci dál zabíjejí. Při útoku sebevražedného atentátníka dnes v severním Pákistánu zemřelo nejméně 13 lidí. Muž odpálil nálož u kontrolního stanoviště nedaleko vojenského komplexu 50 kilometrů severovýchodně od Islámábádu. Komplex je možná zapojen do pákistánského jaderného programu. Další výbuch zabíjel dnes také v severozápadním Pákistánu ve městě Péšávar, kde před restaurací explodovalo auto. Na místě zemřelo nejméně 10 lidí. Ve stejném regionu navíc přišlo o život 17 svatebčanů, když jejich autobus najel na nálož nastraženou na silnici.

Základna Kamra, kde došlo k dnešnímu prvnímu výbuchu, se stala terčem útoku již v prosinci 2007. Tehdy sebevražedný atentátník v automobilu odpálil výbušninu u autobusu s dětmi zaměstnanců pákistánských vzdušných sil. Pět dětí utrpělo zranění. 

Další útočník dnes navíc zabíjel v severozápadním Pákistánu v centru města Péšávar. Nastražil nálož do auta stojícího před restaurací, následný výbuch zabil nejméně deset lidí. 

Péšávar leží v blízkosti kmenových území, kde mají své bašty ozbrojenci extremistického hnutí Taliban a teroristické sítě al-Káida. Město se stalo terčem teroristických útoků v posledních čtyřech měsících již šestkrát.

Navíc dnes na severozápadě Pákistánu blízko hranic s Afghánistánem vybuchla nálož nastražená na silnici ve chvíli, kdy jel kolem autobus plný svatebčanů. Exploze zabila 17 lidí.

V současnosti pákistánská armáda podniká rozsáhlou ofenzivu proti povstalcům na kmenovém území Jižního Vazíristánu. Jejím cílem je vypořádat se s islamistickými ozbrojenci, kteří se ukrývají na severozápadě země a podnikají útoky proti mezinárodním silám v sousedním Afghánistánu.