USA poprvé vyzkoušely raketu Ares I

Mys Canaveral (USA) - Američané zahájili novou éru kosmických letů s lidskou posádkou. Po dvoudenním odkladu odstartovala z Kennedyho vesmírného střediska raketa Ares 1. Ta by měla v budoucnu vynášet astronauty na oběžnou dráhu a sloužit k průzkumům sluneční soustavy. Experimentální let trval dvě minuty. Raketa pak skončila ve vlnách Atlantiku.

Testovací nosná raketa s označením Ares I-X byla z vesmírného střediska na Floridě odpálena s více než denním zpožděním. Původně plánované úterní a dnešní starty stometrové rakety, které se měly uskutečnit vždy ve 13:00 SEČ, zhatilo nepříznivé počasí.

Let byl plánován jen na několik minut. Horní část rakety byla pouhou replikou, která se zničí pádem do Atlantiku. Naopak dolní část rakety s přístroji měla dopadnout s pomocí padáků do oceánu a po vylovení má poskytnout informace, jejichž analýza potrvá několik měsíců. Let dle NASA přinese první poznatky o stabilitě a bezpečnosti rakety.

Reportáž Michala Kubala (zdroj: ČT24)

Ares I-X je testovací verze dvoustupňové rakety Ares I, která bude mít za úkol vynášet kosmické lodi Orion do vesmíru jako náhrada za raketoplány. Ty plánuje NASA vyřadit z provozu mezi zářím 2010 a jarem 2011. Rakety Ares a moduly Orion by ale měl mít NASA k dispozici nejdříve v roce 2015. Do té doby bude při letech k Mezinárodní vesmírné stanici (ISS) závislý na ruských plavidlech Sojuz.

Ares ještě nemá vyhráno

Výbor pro vyhodnocování programu amerických vesmírných letů, který zřídil prezident Barack Obama, podle všeho není raketě Ares I příliš nakloněn. Jeho předseda Norman Augustine nedávno prohlásil, že to pro NASA není dobrá volba, protože by byla lepší ještě silnější nosná raketa.

Bez ohledu na to, co se stane v budoucnosti, je test velmi důležitý, protože získané údaje pomohou zhotovit příští nosnou raketu, ujistil Doug Cooke, který v NASA dohlíží na projekt Ares I. On ani jiný zdroj zatím neupřesnili, zda byl test úspěšný.

Raketa Ares
Zdroj: ČTK/AP/AP Photo
Vydáno pod