Medveděv: Nic nemůže ospravedlnit stalinské represe

Moskva – Ruský prezident Dmitrij Medveděv v den věnovaný památce obětí stalinských čistek vyzval, aby se tyto represe, které si vyžádaly miliony obětí, již neospravedlňovaly. To všechno se děje v době, kdy je komunistický diktátor v Rusku spíš oslavován než zatracován. Mnozí Rusové ho totiž spíš berou jako vůdce, který dokázal porazit nacistické Německo a udělat ze Sovětského svazu světovou velmoc, než jako masového vraha.

„Jsem přesvědčen, že pamatování na národní tragédie je stejně posvátné jako pamatování na vítězství… Je velmi důležité, aby mladí lidé byli schopni chápat jednu z největších tragédií ruských dějin, aby byli s to soucítit s miliony osob, které byly zabity v důsledku teroru a falešných obvinění při čistkách,“ uvedl Medveděv.   

Prezident odmítl tvrzení některých lidí, že tehdejší oběti lze ospravedlnit některými vyššími státními zájmy. „Jsem přesvědčen, že země nemůže dosáhnout žádného vývoje, žádného úspěchu, žádné ambice za cenu zármutku a lidských ztrát… Nic nemůže ospravedlnit tyto represe,“ zdůraznil. 

Komunistický diktátor je přitom v poslední době v Rusku spíš oslavován než zatracován. V moskevském metru se v jedné ze stanic při rekonstrukci znovu obnovil nápis, který Stalina velebí. Komunisté ve Voroněži zase při příležitosti 130. výročí od narození diktátora nechali vyvěsit plakáty s jeho podobiznou, na kterých prezentují Stalina jako vůdce pro všechny časy a národy. 

Přesný počet obětí stalinského režimu není znám, podle posledních průzkumů britských historiků prošlo v letech 1929-1953 sovětskými gulagy více než 14 milionů lidí. Navíc kolem 7 milionů lidí bylo deportováno na různá místa v Sovětském svazu.

Vydáno pod