Chirac účtuje s minulostí

Paříž - Jacques Chirac je opět v centru pozornosti Francouzů. Právě vyšla kniha jeho pamětí, která je už nyní ve Francii považována za knihu roku. Bývalý prezident své memoáry navíc vydává v době, kdy se chystá k soudu. Pařížská prokuratura právě včera oznámila, že se exprezident skutečně bude zpovídat z podvodů, kterých se měl dopustit jako starosta francouzské metropole. Memoáry muže, který vládl Francii 12 let, tak představují pro Francouze neodolatelné lákadlo.

Chirac si vyřizuje účty především s Válerym Giscard d'Estaignem - bývalým prezidentem, který stejně jako on stál na politické pravici. Místo spojenectví se ale mezi nimi vyvinulo tvrdé nepřátelství. Dalšího velkého politického hráče, Eduára Balladura, označuje Chirac rovnou za zrádce. Nejzvědavější ale byli čtenáři na Chirakovy vztahy s politikem, kterému později předal Elysejský palác. Bylo veřejným tajemstvím, že Jacques Chirac nemohl svého nástupce Nicolase Sarkozyho vystát a pokusil se zablokovat jeho politickou kariéru. O moc víc se ale čtenáři o Sarkozym nedozví.

Podle pařížského zpravodaje Českého rozhlasu Jana Šmída bývají biografie vrcholných politiků vždy velkou událostí, ale jejich samotný obsah je nakonec shledán docela nudný. Dopadly tak například očekávané knihy Billa Clintona a Madeleine Allbrightové. Oproti tomu kniha Jacquese Chiraka je plná zajímavých detailů a podrobností. Chirac třeba velmi otevřeně vzpomíná na setkání s bývalým iráckým diktátorem Saddámem Husajnem jako na velice příjemnou schůzku. Francouzský exprezident dále v knize píše, že později svůj vztah k Husajnovi změnil, ale i tak se dá očekávat, že tato kapitola vyvolá jistou kontroverzi.

Události, komentáře o Chiracově knize (zdroj: ČT24)

Oproti tomu jiné situace, vyloženě z prezidentova osobního života, v knize chybějí. Jan Šmíd připomíná Chirakovu slabost pro ženy, ze které pramenilo několik nedorozumění. Vzpomíná konkrétně na prezidentovu náhlou „nezastihnutelnost“ v době světové události - úmrtí princezny Diany. V tomto směru bývají více než biografie zajímavější knihy o prezidentech. I jejich obliba je proto ve Francii značná.

Biografie o aktuálním soudu příliš nemluví

Ještě méně prostoru Chirac věnoval dalšímu tématu, které Francouze velmi zajímá - vlastním politickým skandálům. Současný soud se Chirakem přitom znamená historický okamžik, protože vůbec poprvé zasedne na lavici obžalovaných bývalý prezident. Obviněn je z údajných zpronevěr z doby, kdy dělal starostu Paříže. Jedná se o zaměstnání jednadvaceti osob, členů jeho strany, na radnici, dále nákladné recepce a soukromé předražené cesty do zahraničí. Dá se předpokládat, že Chirac bude skutečně shledán vinným – všechny aféry jsou dlouho známé a soudkyně jen čekala na vypršení prezidentovy imunity. Zajímavé je, že většina Francouzů schvaluje to, že se jejich oblíbený exprezident dostane před soud, jako dobrý ukazatel kvality francouzské justice a demokracie.

Prodejnosti Chirakových memoárů to, zdá se, velmi prospívá.